Фалшивият профил в социалната мрежа вече е престъпление в Румъния

Фалшивият профил в социалната мрежа вече е престъпление в Румъния

Престъплението ще се квалифицира като "фалшификация"

Създаването на фалшив акаунт в социалните мрежи от името на друго лице без неговото съгласие, е наказателно престъпление, постанови Върховният касационен съд на Румъния. Това съобщи Euronews. Престъплението ще се квалифицира като "фалшификация" и ще се наказва от закона. 

"По същество, ако някой се представя за някой друг в социалната мрежа и може да се докаже, че е използвал профила с цел създаване на правни последици, тогава той може да е извършил престъплението "компютърна фалшификация" и да бъде санкциониран", заяви Моника Статеску, румънски адвокат, специализиран в киберсигурността.  

Миналата година Румъния прие друг закон, признаващ кибер-тормоза за форма на домашно насилие, което има за цел да „засрами, смири, изплаши, заплаши или накара жертвата да мълчи“. Този закон включва онлайн заплахи или съобщения или разпространението на интимно графично съдържание от страна на единия партньор, без съгласието на другия. 

Фалшифицирането на самоличност в интернет е признато за престъпление и в други европейски страни, като Франция, Италия и Белгия. 

Наскоро Нова телевизия предупреди за нова измама, свързана с лицата на десетки български популярни личности и техни фалшиви профили във Facebook и Instagram. За схемата съобщиха десетки актьори, музиканти, модели, инфлуенсъри и блогъри с хиляди последователи в социалните мрежи. Фалшивите профили са приканвали техните последователи да се регистрират в специален сайт, за да получат награди от 5000 евро. По този начин хакерите достигат до лична и банкова информация. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: