Инвестиционните измами са се увеличили четирикратно по време на COVID-19

Инвестиционните измами са се увеличили четирикратно по време на COVID-19

От март до средата на октомври загубите са достигнали до 9,4 млн. британски лири.

Броят на инвестиционните измами се е увеличил четирикратно от първия локдаун през март. 

Измамниците вече използват по-сложни тактики. 

Те клонират уебсайтове, продукти и документи на мениджърите на фондове, като са успели да откраднат почти 10 милиона британски лири от британски инвеститори. 
Измамниците дори създават фалшиви уебсайтове за сравнение на цените, казват от Инвестиционната асоциация на Великобритания.

Отчетеният брой измами се е увеличил почти четирикратно от около 300 на 1175.

„В една година, изпълнена с несигурност, организираните престъпници намериха възможност да измамят инвеститорите.“, каза Крис Къмингс, главен изпълнителен директор на британската инвестиционната асоциация. 

Загубите са достигнали до 9,4 млн. британски лири от март до средата на октомври. 

Инвестиционната асоциация установи, че измамниците са популяризирали фалшиви продукти на фиктивни уебсайтове за сравняване на цени и реклами в социалните медии и търсачките. 

„Индустрията за управление на инвестиции работи в тясно сътрудничество с полицията и регулаторите, за да спре тези измами и си сътрудничи с нашите партньори в правителството, за да ги закрие и на първо място да предотврати разпространението им.“, добави г-н Къмингс. 

По-рано този месец британските Action Fraud разкриха, че жертвите на инвестиционни измами са загубили най-малко 657 милиона паунда през последната година, което е ръст от 28%, в сравнение с предишната година. 

Организацията за предотвратяване на измами и киберпрестъпления заяви, че в разгара на пандемията измамниците търсят нови схеми за измама.

„Да се възползваш от хората, когато са най-уязвими, това наистина показва колко ниско падат тези престъпници, за да печелят на чужд гръб.“, казва Полин Смит, ръководител на Action Fraud. 

„Това, че една компания има лъскав уебсайт и блестящи отзиви от инвеститори, не означава, че тя е истинска.“, предупредиха още от Action Fraud.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: