Днес влизат в сила новите антиимиграционни мерки в Унгария

Днес влизат в сила новите антиимиграционни мерки в Унгария Снимка: abouthungary.hu

Най-строгите ограничения пред имиграцията в ЕС трябваше да влязат в сила от 1 януари, но през първите два месеца на годината претърпяха множество корекции

Това съобщи на пресконференция парламентарният секретар на Министерството на вътрешните работи Бенс Ретвари, цитиран от Euronews. В изказването си той подчерта, че новият закон ще гарантира, че работните места в Унгария ще се заемат приоритетно от унгарци, докато чуждите граждани ще могат да получат работа само ако няма местни кандидатури. 

Новият закон предвижда също, че при уволнение на имигрант, той трябва да напусне Унгария в рамките на шест дни, като работодателите се задължават да съдействат за това.

Допълнителните мерки включват забрана да се приемат семействата на чуждестранни работници от страни извън ЕС. Освен това, разрешения за пребиваване ще бъдат издавани само на кандидати за работа, които обаче ще бъдат разделени на две катетории по професионални критерии – висококвалифицирани и нискоквалифицирани професии. 

Ретвари посочи също, че новото по-строго законодателство ще замени досега действалия 16 години закон, тъй като е загубил актуалност при нарстващия брой мигранти в Унгария.

Законът обаче въвежда така наречената „златна виза“, която ще позволи на лица със значителна инвестиция в недвижими имоти да пребивават в Унгария за определен период от време.

Левите партии в унгарския парламент  се  противопоставиха на законодателството, определяйки го като дискриминационно и нарушаващо основни човешки права, но така или иначе разпоредбите влизат в сила от днес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: