Как Европейският съюз може да възстанови доверието в своите институции?

Как Европейският съюз може да възстанови доверието в своите институции? Снимка: https://pixabay.com/

В опит да подобри репутацията на институциите на ЕС, Брюксел инициира създаването на специален орган по етика и направи промени в правилника на парламента

  Експертите обаче признават, че това не е достатъчно.

Демокрацията, върховенството на закона, правата на човека винаги са били основни в ценностната система на Европейския съюз. Но през последните години в него се появиха пукнатини.

През 2022 г. няколко настоящи и бивши членове на Европейския парламент бяха обвинени в участие в корупционен скандал, за който се твърди, че са замесени Катар, Мароко и Мавритания. Белгийските федерални прокурори твърдят, че са платени "големи суми" в замяна на възможността да се влияе върху политиката на ЕС.

Година по-късно Европейският парламент заведе дело срещу Европейската комисия във връзка с прехвърлянето на замразени средства към Унгария, страна, чиято съдебна система, според него, не отговаря на стандартите, определени в договорите на ЕС.

Алберто Алемано, професор по европейско право, HEC Париж:

„Виждам прекомерно доверие в европейската политическа класа отдясно наляво, като хората, които се кандидатират за офиси, казват: „Е, гражданите на Европа вероятно вече са забравили за това.“ И аз не вярвам в това Мисля, че има нещо много дълбоко и значимо, което остава - нещо, което е свързано с Катаргейт и други по-малки скандали. Техните последствия показват, че има култура на безнаказаност в тези институции."

С наближаването на изборите за Европейски парламент вниманието към институциите на ЕС става все по-интензивно, а въпросът за тяхната репутация – все по-остър.

Нарастващото недоверие и скептицизъм към тях представляват втората най-голяма заплаха за демокрацията, според гражданите на блока. Това заключение направи социологическата служба Евробарометър в свое скорошно проучване.

Никълъс Йоса, директор на Transparency International за ЕС:

„Бих казал, че те трябва да отговарят на ценностите и стандартите, които изискват от 27-те страни членки, когато става въпрос за върховенството на закона, за принципите, общи за всички държавни институции, за етиката. Проблемът е в прословутия двоен морал по отношение на Комисията в парламента и в държавите-членки гласоподавателите в тези институции ще продължат да намаляват."

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: