Ел Ниньо се завръща след седем години

Ел Ниньо се завръща след седем години Снимка: wikipedia

Възможни са екстремни климатични явления по цял свят

Тихият океан, Африканският рог, Югоизточна Азия и Южна Америка са сред регионите, които могат да бъдат особено засегнати.

Феноменът Ел Ниньо се завръща, затопляйки повърхностните води в централната част на Тихия океан след седем години в естествен климатичен модел, който експертите предупреждават, че може да доведе до екстремни метеорологични явления -  от суши до наводнения и рекордни температури, съобщава Anadolia.

Ел Ниньо се характеризира с ивица топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен екваториален пояс на океана (приблизително между линията на смяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му части. Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години. В процеса на развитие на Ел Ниньо валежите се концентрират в периода септември-ноември.

Екстремни климатични явления

Ел Ниньо причинява такива екстремни метеорологични явления като проливни дъждове, наводнения, суши и горски пожари.

Тихият океан, Африканският рог, Югоизточна Азия и Южна Америка са сред регионите, които могат да бъдат особено засегнати от потенциално екстремни метеорологични явления.

Загрижеността за възможните последици от Ел Ниньо нараства, като се очаква да бъдат засегнати стоковите пазари и да се нарушат веригите за доставка на храни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: