Сръбските власти с ответен удар срещу руските имигранти

Сръбските власти с ответен удар срещу руските имигранти Снимка: danas.rs

Според руската ЦИК, на изборите в руското посолство в Белград за Владимир Путин са гласували 10.7% от избирателите, за сметка на бизнес-кандидата Владислав Даванков, който получава 67% от гласовете

Руснаците в Белград отбелязват и изключителна изборна активност – в сръбската столица са гласували над 4 700 души, повечето от тях участвайки в протестната акция „По пладне срещу Путин”.

Всичко това не зарадва управляващите в Сърбия, известни със симпатиите си към руския президент.  Позовавайки се на източници, близки до сръбските власти, прокремълският канал RT съобщи, че специалните служби на Белград планират мащабно експулсиране на руски преселници от страната. 

Една от причините е ниският изборен резултат на Владимир Путин, но има и друга – през декември 2023 г. руските емигранти в Сърбия участваха масово в митингите срещу резултатите от парламентарните избори в Белград. В резултат на протестите сръбската опозиция си извоюва повторен вот. Твърди се, че руските преселници са блокирали работата на сръбските управленски структури. Сега специалните служби на Сърбия се готвят да изправят такива хора пред правосъдието, твърди RT.

Сръбският президент Александър Вучич очевидно не споделя протестните настроения на руснаците в Сърбия – нито срещу собственото му управление, нито срещу Владимир Путин. Той е един от малкото европейски лидери, които поздравиха руския президент за изборната му победа. Изглежда сръбските власти се съобразяват с директивата, която Путин отправи във вторник към руската Федерална служба по безопасност: „да се неутрализират всички западни разузнавания, да се открият всички предатели и да не се допускат смутове”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: