Какво не знаем за програмирането?

Какво не знаем за програмирането? Снимка: Pixabay

Всичко за неговата история, различните програмни езици и защо то е от ключово значение за бъдещия успех на децата

В наши дни програмирането си е изградило почти легендарен статут със своите способности на практика да управлява машините и системите около нас и да добавя функционалности към мобилните ни телефони и компютри. А високите възнаграждения и добрите условия за работа в тази сфера отдавна са го направили мечтана професия за мнозина. Въпреки това все още голям брой хора не разбират какво всъщност представлява то и защо е от толкова важно значение за икономиката и обществото ни.

Какво представлява?

Програмирането представлява писане на инструкции и задаване на задачи на компютрите чрез използване на функции, променливи, различни стойности и операции, с цел решаване на определени проблеми. Повече на брой задачи могат да формират една компютърна програма. Сборът от такива инструкции се нарича програмен код и може да бъде създаден с помощта на езици за програмиране като C, Python или JavaScript.

„Днес важността на тази област нараства с всеки изминал ден и за да бъдат конкурентоспособни в този все по-дигитализиран свят, учениците трябва да развият умения за програмиране отрано. Това не само ще им даде предимство, а и определен начин на мислене, ориентиран към решаване на проблеми“ - обяснява Николай Цонев, съосновател на веригата школи по програмиране и креативни дейности Logiscool България.

История на програмните езици

Езиците за програмиране са изминали дълъг път за сравнително кратко време. Първият от тях е разработен още през далечната 1883 г. за примитивен механичен компютър, а създателят му е жена – Ейда Лъвлейс.

Значително по-късно – през 1952 г. - е разработен Autocode, който се счита за първия компилиран език за компютърно кодиране и може да бъде преведен директно в машинен код. Пет години по-късно е създаден FORTRAN. Това е език за компютърно програмиране за работа с математически, научни и статистически проекти.

През 1972 г. е разработен един от най-влиятелните програмни езици – C. Той е по-близък до човешкия език, отколкото до този на машините, така че се счита за първия език за програмиране от високо ниво.

Objective-C се появява през 1983 г. като основен език за писане на софтуер на Apple. През същата година е разработен C++ като разширение на езика C. Python е разработен през 1991 г., а Java е създадена през 1995 г. заедно с PHP и Ruby.

В самото начало на новия век – през 2000 г. Microsoft разработва C#, комбинация от C++ и Visual Basic. След три години е създаден Scala, през 2009 г. Google разработва Go, а през 2014 г. Apple създава Swift.

Защо програмирането е важно?

Днес програмирането позволява взаимодействие с компютрите по безпрецедентен начин и помага да се проектират нови продукти и услуги, да се управляват финансови услуги, инфраструктурни системи, да се провеждат проучвания, да се комуникира с хора по света и какво ли още не. То помага на хората да разглеждат любимите си уебсайтове, да гледат филми онлайн, да се свързват с приятели или да поръчват храна чрез различни приложения, а на бизнесите – да работят по-ефективно.

Специфични езици за програмиране като C се използват в роботиката и за изграждане на компютърни операционни системи. HTML, JavaScript и PHP се използват за създаване на уебсайтове и приложения. Други езици са в основата на модерни медицински технологии и системи за автоматизация.

Езикът Java може да обработва огромен брой записи и да управлява анализи върху големи масиви от данни и освен това е основният инструмент за създаване на приложения за телефони с Android. От своя страна R и Python се използват за управление на аналитична информация и науки за данните, както и за много други неща. Тези езици за програмиране позволяват създаването на модели за машинно обучение от висок клас, базирани на изкуствен интелект.

Бъдещето на програмирането

Компютърното програмиране иновира всички индустрии и променя ежедневието ни. Съответно и знанията в тази област отварят много врати за търсещите работа. Очаква се работните места за разработчици на софтуерни програми да нараснат с 21% до 2028 г.

Днес изкуственият интелект става все по-актуален и се използва от все повече организации, търсещи начин да ускорят своите операции и да автоматизират множество задачи. Това може да промени сегмента на писането на код, но нуждата от гъвкави професионалисти в тази област ще остане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: