Витамин B12 може да „препрограмира“ клетките на организма

Витамин B12 може да „препрограмира“ клетките на организма

Нормални клетки на панкреас бяха препрограмирани с В12

Известно е, че витамин B12 или кобаламин помага за образуването на червени кръвни клетки и улеснява синтеза на ДНК, което предпазва от генетични мутации в клетките.

Той е от решаващо значение за развитието на мозъка и нервните клетки. Сега учените са открили, че микроелементът също играе ключова роля в клетъчното препрограмиране и регенерацията на тъканите.

По-специално, изследователи от IRB Barcelona наблюдават как витамин B12 задейства процес на клетъчно препрограмиране при мишки. След това учените потвърдиха откритията си в друг модел на мишка, този път животни с улцерозен колит. Това е хронично възпалително заболяване на червата, причинено от нарушен имунен отговор, който води до увреждане на лигавицата на дебелото черво.

При мишки, на които са давани добавки с витамин B12, чревните клетки се променят в процес, подобен на клетъчното препрограмиране. По-специално стомашната им лигавица започна да се възстановява.

„Нашето проучване разкрива решаващата роля на витамин B12 в клетъчното препрограмиране и възстановяване на тъканите“, обяснява Мануел Серано от IRB Barcelona. 
„Вярваме, че нашите резултати са обещаващи за регенеративна медицина, която ще бъде от полза за пациентите чрез подобрено хранене.“

Витамин B12 е микроелемент, което означава, че може да бъде получен само от храна (с изключение на витамин D). Необходимо е обаче само малко количество: препоръчителният дневен прием за мъже и жени на възраст 14 и повече години е 2,5 mcg и малко по-висок за бременни жени (2,6 mcg) и кърмачки (2,8 mcg).

Обикновено се абсорбира чрез консумация на риба, черен дроб, червено месо, яйца, птиче месо и млечни продукти като мляко и сирене. Въпреки това, всички необходими количества могат да бъдат намерени и в някои зърнени култури, млека на растителна основа, както и в хранителна мая, екстракти от дрожди и гъби шийтаке.

Най-честата патология с ниски нива е анемията с дефицит на витамин В12. Симптомите включват мускулна слабост, гадене, умора и ускорен пулс. Някои лекарства, генетични разстройства и заболявания също могат да попречат на усвояването на витамин B12.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Metabolism.

На снимката: Нормалните клетки на панкреаса (вляво) претърпяват препрограмиране (вдясно), когато B12 се увеличи. Снимка: IRB Barcelona

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: