Данъци, забрани, ограничения: как популярните европейски градове се борят с туристите

Данъци, забрани, ограничения: как популярните европейски градове се борят с туристите Снимка: https://pixabay.com/

От Венеция до Амстердам, властите в популярните европейски градове трябва да бъдат по-креативни, за да се справят с нарастването на туристите

Европейската система за разрешаване на пътувания (ETIAS) ще бъде въведена през 2025 г.

Тя ще ограничи влизането на пътници извън ЕС в 30 европейски страни, включително Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Испания. Ще трябва да платите 7 евро, за да подадете заявка.

Междувременно популярните европейски градове се справят сами с проблемите на свръхтуризма и гледат отвъд финансовите решения като туристическите данъци.

Някои от тях вече прилагат безпрецедентни и иновативни стратегии, насочени не само към борба с туристическите тълпи, но и към запазване на културното наследство, опазване на околната среда и поддържане на качеството на живот на техните жители.

Нови мерки срещу туризма в Амстердам

През 2024 г. Амстердам повишава туристическия данък до 12,5 процента от цената на настаняването. Това означава, че средна хотелска стая, струваща 120 евро, ще бъде обложена с данък от 15 евро на вечер.

Париж въвежда безпрецедентно увеличение на туристическите такси

Парижкият туристически данък се увеличава с 200 процента през 2024 г. Според новинарската мрежа France24 увеличението е част от плана на правителството за финансиране на развитието на обществения транспорт.


Венеция затяга правилата за групови турове

Венеция, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, все още изпитва натиска на свръхтуризма въпреки забраната за големи круизни кораби през 2021 г.

За да се пребори с притока на ежедневни посетители, италианскияъ град тества нов входен данък за туристи, които идват тук без нощувка. Всеки посетител заплаща по 5 евро на ден от 8.30 до 16.00 часа. Градът ще тества този данък за 10 дни през май, юни и юли 2024 г.
 

Дневен лимит за посетители на Атинския акропол

През септември 2023 г. гръцкият министър на културата Лина Мендони обяви, че дневният лимит на посетителите на музея на Акропола в Атина ще бъде 20 000 души. Предишната средна стойност беше 23 000 посетители на ден. Новата програма е валидна в пробен режим до 1 април.

 

Португалия може да предприеме допълнителни действия срещу круизните линии

В края на декември 2023 г. Карлос Моедаш, кметът на Лисабон, обяви нова туристическа такса от 2 евро на човек за всички пътници на круизен  кораб - същата такса, която плаща всеки гост на хотел.

 

Кметът също каза, че ако круизните оператори не се съобразят, той е готов да използва правомощията си, за да затрудни влизането им в града.

 

А Дъблин се стреми да увеличи броя на туристите

Въпреки че някои европейски градове остават популярни туристически дестинации, струва си да разгледате други, които предлагат също толкова невероятни преживявания, но не са толкова пренаселени. През 2024 г. някои градове дори предприеха мерки за привличане на повече туристи.

През декември 2023 г. летище Дъблин направи важна стъпка към разширяване на капацитета си, за да поеме все по-голям брой пътници. Той е подал заявление за увеличаване на годишния капацитет от 32 на 40 милиона пътници. Този ход показва, че Дъблин разчита на повече посетители на Изумрудения остров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: