Вучич реагира на въвеждането от България на акциз върху транзита на руски газ

Вучич реагира на въвеждането от България на акциз върху транзита на руски газ

Вучич нарече "странни неща" въвеждането от България на акциз върху транзита на газ от Русия

Сръбският президент Александър Вучич, който е на срещата на върха „Един пояс, един път“ в Китай, реагира на *въвеждането от България на акциз върху транзита на руски газ, като по думите му „се случват странни неща“.

„Ние и унгарците реагирахме вчера с общо съобщение, (сръбският министър на финансите – бел.ред.) Синиша Мали подписа решението с (унгарския външен министър Петер – бел.ред.) Сиярто, (унгарският министър-председател Виктор – бел.ред.) Орбан и аз одобрихме . Случват се странни неща - бензинът отново скочи (поскъпна - бел. ред.), петролът скочи. Ден след началото на конфликта между Израел и Палестина се разбрахме, че няма да допуснем дизелът да поскъпне повече (поскъпването), независимо   колко трябваше да платим за това“,  така агенция Танюг цитира Вучич.

Според Вучич сръбските резерви от дизел са достатъчни за 65 дни доставки, петрол за 73 дни, Белград има резервиран газ в хранилищата на Сърбия и Унгария в размер на около 700 милиона кубически метра.

"Ако някой ни спре доставките на газ, ще имаме проблеми. Но сме по-подготвени от другите", отбеляза сръбският лидер.

Министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто и вицепремиерът и министър на финансите на Сърбия Синиша Мали заявиха в съвместна декларация вчера, че решението на българските власти да повишат таксите за транзита на Руският газ заплашва енергийните доставки на двете страни и е враждебна стъпка към Унгария и Сърбия, а също така „противоречи на европейската солидарност“.

 

*България е наложила наказателни данъци върху руските нефтени и газови операции, за да ги направи по-малко рентабилни и да принуди тях и европейските им купувачи да търсят други възможности. В петък София въведе акциз в размер на 10 евро за мегаватчас транзитиран руски газ, дни след като наложи 60-процентен данък върху печалбата на руската рафинерия "Лукойл“ на брега на Черно море.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: