Стрелялият по Роберт Фицо обясни покушението с политически мотиви

Стрелялият по Роберт Фицо обясни покушението с политически мотиви Снимка: wikipedia.org

Словашкият телевизионен канал ТА3 публикува видео с човека, извършил покушението срещу премиера на страната Роберт Фицо. Според кадрите задържаният от полицията стрелец се оказал възрастен мъж.

"Не съм съгласен с политиката на правителството", заяви задържаният мъж във видеото. Според него той е решил да извърши покушението преди около месец. На кадрите мъжът също така заявява за нападки от страна на правителството срещу "Радиото и телевизията на Словакия" и други медии, без да уточнява какво има предвид.

Телевизионният канал не посочва името на нападателя. Редица словашки медии обаче съобщават, че стрелецът може да е 71-годишният Юрай Цинтула, родом от град Левице. В своя роден град той основава литературния клуб "Дъга". По данни на Aktuality.sk, мъжът законно притежава оръжие, с което се предполага, че е застрелял премиерът Фицо. Изданието се свърза със сина на Юрай Цинтула, който потвърди, че баща му има оръжие. На въпрос за възможния мотив на пенсионера, синът му отговори, че не знае нищо.

На официалната страница  на клуб "Дъга " във Facebooк има снимка на Юрая Цинтула. Мъжът на нея прилича външно на стрелеца в публикуваното от ТАЗ видео.

Покушението срещу словашкия премиер стана днес, 15 май, в словашкия град Гандлова. Фицо беше прострелян няколко пъти от човек сред тълпа на улицата пред Дома на културата, където се е провеждало заседание на правителството. Вестник Pravda също така съобщава, че стрелецът е бил задържан на мястото на нападението.

На публикуваното по-късно видео с момента на покушението се вижда, че по министър-председателя стреля човек от тълпата практически от упор. Във видеото се чуват пет изстрела. Сега 59-годишният Робърт Фицо се намира в състояние, "застрашаващо живота му", съобщи неговата партия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: