Министърът на образованието Габриел Атал е назначен за нов премиер на Франция

Министърът на образованието Габриел Атал е назначен за нов премиер на Франция

34-годишният Атал е най-младият министър-председател в историята на френската република

На поста министър-председател на Франция е назначен 34-годишният досегашен министър на образованието Габриел Атал, който е най-младият ръководител на кабинет в историята на републиката, предава телевизионият канал BFMTV.

"Габриел Атал е назначен за новия министър-председател след оставката на Елизабет Борн", се казва в съобщението.

Сега Атал трябва да представи на президента Макрон предложения за сформиране на нов кабинет. Медиите предполагат, че някои висши ръководители, като шефът на Министерството на финансите Бруно Льо Мейр и вътрешният министър Джералд Дарманен, могат да загубят постовете си.

Очаква се, че  поста си може да напусне и министърът на транспорта Клеман Бон, който по-рано разкритикува Закона за затягане на имиграцията.

По-рано Атал беше активист на партията на социалистите (PS) и член на кабинета на министъра на здравеопазването Марисол Турейн (2012-2017 г.) През 2016 г обаче той се присъедини към създадената от Еманюел Макрон партия En marche (сега "Възраждане"), като по-късно стана неин прессекретар.

През май 2022 г. Атал зае поста министър-делегат по въпросите на публичните сметки в Министерството на финансите, където работи под ръководството на главата на ведомството Бруно Льо Мейр. През юли 2023 г. Атал беше назначен за министър на образованието на страната.

Освен това Габриел Атал открито заявява за своята нетрадиционна ориентация. Има връзка с депутата от Европейския парламент и лидер на партия "Възраждане" Стефан Сежурн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: