Денков: Президентът действа против интереса на България

Денков: Президентът действа против интереса на България

Министър-председателят акад. Николай Денков прокоментира от Брюксел решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България

С този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Това е неправомерно и не трябваше да го прави. Дали защитава чужди интереси, нека всеки сам да помисли", коментира Денков от Брюксел решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България. 

Цялата информация за таксата от 20 лв. за мегаватчас, която засяга единствено печалбата на „Газпром“, е изпратена в Европейската комисия, посочи още премиерът. „Експертите там я разглеждат и, ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна“, уточни той.

Министър-председателят ще отговори в нормативно определения срок на въпроса на народния представител Делян Пеевски за изплатените и дължими задължения на „Лукойл“ към държавния бюджет. Според него „това е начинът институциите да си говорят една с друга“. Той предупреди обаче „никой да не очаква, че ще действаме извън нашите права и задължения“. 

Премиерът подчерта за пореден път добрата си съвместна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В отговор на журналистически въпрос той даде позитивна оценка на нейните действия за влизането на България в Шенгенското пространство. „Всички трябва да се подкрепяме в нашите общи усилия да бъдат преодолени препятствията“, каза акад. Денков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: