Николай Денков обяви от Държавата Израел: Имате пълната ни подкрепа, с вас сме

Николай Денков обяви от Държавата Израел: Имате пълната ни подкрепа, с вас сме Снимка: МС

Държавата Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа, с вас сме - тази позиция изрази премиерът Николай Денков по време на срещите си с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог

Срещите са в рамките на еднодневната му визита в Ерусалим. Част от водената от   Денков делегация е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Знаем колко са трудни времената днес и затова сме тук. Всички бяхме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора в Израел“, заяви министър-председателят на България пред израелския си колега Нетаняху.  Денков увери президента на Държавата Израел Исаак Херцог, че страната ни би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти. „Можете да разчитате на нас“, заяви   Денков.

Министър-председателят подчерта колко е важно всички заложници да бъдат освободени възможно най-скоро, а преди това Международният комитет на Червения кръст да получи незабавен достъп до тях. „Оценявам усилията ви да защитите живота на невинните хора. По време на днешните дискусии видях, че правите всичко възможно при тези трудни обстоятелства“, каза  Денков.

България е силно загрижена за случващото се в Ивицата Газа, знае колко трудна е ситуацията в региона и колко е важно развитието на войната за опазването на мира. „Разбираме вашите права да защитите Държавата Израел и народа си. Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо. „Хамас“ и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир“, заяви още  Денков.

Министър-председателят и президентът на Държавата Израел благодариха на българския премиер за непоколебимата подкрепа на България.

В рамките на визитата си в Ерусалим премиерът се срещна и с роднини на отвлечени граждани в Газа. „Ще направим всичко възможно, за да помогнем. Това е кошмар, хуманността е важна. Трябва да останем заедно", обърна се към тях   Денков, след като чу разказите им за случващото се след началото на войната.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: