Още една тотална карантина ще разруши икономиката и ще раздели обществото

Още една тотална карантина ще разруши икономиката и ще раздели обществото Снимка: pixabay

Никой не иска да се върне към тежката общонационална карантина.
Еманюел Макрон във Франция и Педро Санчес в Испания изключват възможността отново да се затворят всички домове, дори ако случаите на COVID-19 се увеличат.

Причините за тяхната позиция са съвсем очевидни. Още един кръг от всеобща карантина ще срине икономиката и ще раздели обществото.

Освен всичко друго това ще бъде поражение за политиците и здравните служители, които твърдят, че сега са „по-готови" да поставят пандемията под контрол, отколкото бяха в най-мрачните дни на пролетта, пише Bloomberg.

Похвална е и по-малко агресивната стратегия за комбиниране на превантивни мерки и изчакване на появата на ваксина. Но и това има своите граници. Политиката на маските става все по-трудна и сложна, с риск да предизвика объркване и враждебност.

Ограниченията за международни пътувания, които невинаги могат лесно или ефективно да бъдат приложени, отново се засилват. Тестването и проследяването на контактите са от решаващо значение за навременното намиране на нови инфекции. Но ресурсите все още са оскъдни.

А историята доказва, че в крайна сметка гражданите започват да игнорират епидемичните декрети.

Bloomberg пише, че е необходим нов акцент върху лечението, а не върху превенцията. Докато ваксините влияят положително върху колективното въображение, изобретяването на лек за коронавируса може наистина да промени всичко. Най-вероятно производството му ще бъде по-евтино и по-бързо, отколкото в случая с ваксината. Спирането на заразата или смъртните случаи ще лиши COVID-19 от най-страшните му характеристики.

За съжаление, след седем месеца пандемия няма напредък в намирането на лекарства. Човечеството сега лекува тежко болните пациенти по-добре, но не много по-добре.

Намирането на лекарства изисква ресурси. Milken Institute изброява 316 препарата, които в момента се изследват по целия свят. Освен това продължава работата по 203 ваксини. Въпреки това много време беше просто загубено. Бързите клинични изследвания, насочени към бързи резултати, създадоха само объркване и излишен шум.

Досега имаше повече провали, отколкото успехи.


Изданието пише, че разходите за разработване на лекарство срещу COVID-19 биха били приблизително 200 милиона долара. А това е значително по-евтино от разработването на ваксина. Което изглежда по-привлекателно, въпреки че за лечение на COVID-19 може да е необходим коктейл от различни лекарства.

Джефри Аронсън, клиничен фармаколог в Оксфордския университет, миналия месец подкрепи използването на лекарствен комплекс за организиране на така наречената „блокада" на коронавируса. Различните лекарства ще блокират способността на вируса да навлиза в клетките, ще спрат възпроизвеждането му, ако той ги зарази, и ще променят имунния отговор на организма в подходящия момент.

Но това не означава, че трябва да бъдат премахнати превантивните мерки като носене на маски и социално дистанциране. А изследванията се нуждаят от подкрепа и координация в по-широк план.

Вместо да се води дебат за „умни" или „тъпи" карантини, по-добре е за медиците да се съсредоточат върху намирането на лекарство, което ще направи всички ограничения нецелесъобразни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: