КЕВР предлага повишение на цената на природния газ с над 15%

КЕВР предлага повишение на цената на природния газ с над 15%

Предложението за повишението е направено от „Булгаргаз".

КЕВР предлага цената на синьото гориво за септември да бъде с 15,21% по-висока в сравнение с действащата цена за август. На своето открито заседание днес КЕВР обсъди доклад за внесеното заявление на „Булгаргаз", с което е направено предложението за повишението, съобщиха от Комисията. 

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г. Считано от 5 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула, припомнят от КЕВР.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни, и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18,67 лв./MWh увеличението е с 2,84 лв./MWh или с 15,21%.

Увеличението се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август в сравнение с цените за юли, уточняват от„ „Булгаргаз". 

Окончателното решение за цената на природния газ за месец септември 2020 г. ще бъде прието от КЕВР на 1 септември.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: