Внукът на Жак Кусто ще строи аналог на Международната космическа станция под водата

Внукът на Жак Кусто ще строи аналог на Международната космическа станция под водата Снимка: https://lifeglobe.net

Подводната изследователска станция ще носи името на морското божество Протей - син на Посейдон от гръцката митология.

Протей (Proteus) е най-съвършената съвременна подводна изследователска станция и среда за обитание в света. Фабиен Кусто все пак не е случаен човек – той е научил доста неща за подводния свят. В миналото дядо му Жак Кусто стана известен благодарение на серия от изключително популярни и стойностни книги, филми и телевизионни предавания, а да не говорим за това, че е съизобретател на апарат за гмуркане, позволяващ на водолазите наистина да се потопят в подводния свят.

 

52-годишният сега Фабиен Кусто дълго се е занимавал със семейния бизнес. Научавайки се едва четиригодишен да се гмурка, той се нареди сред едни от най-големите защитници на океана и изявени документалисти от това поколение.

 

С помощта на промишления дизайнер Ив Бехар, Кусто планира да построи най-голямата подводна лаборатория на планетата. Дядо му вече е имал няколко опита да реализира такъв проект. Conshelf на Жак Кусто е първата подводна лаборатория на морското дъно на дълбочина повече от 100 метра.

 

Амбициозният проект на Фабиен Кусто „Протей" е три пъти по-голям. Подводната станция  ще може да побира  до дванадесет океанографи едновременно. Спираловидният двуетажен дизайн на „пилона“ ще се адаптира към изменящото се морско дъно, станцията ще бъде захранвана изцяло от вятърната и слънчевата енергия от повърхността, както и от преобразуването на топлинната енергия на океана.


                                                                     

                                                                                              Източник: lifeglobe.net

                

Няколко допълнителни капсули в основната зона ще се превърнат в спални, лаборатории, медицинско отделение, корпуси на животоподдържащите системи и складови помещения. Най-голямата от тези капсули ще бъде „лунният басейн" - голямо отверстие за гмуркане, позволяващо на водолазите да влизат в станцията. Също така ще бъде изградена и първата в света подводна градина и разположено оборудване за монтаж на видео.

 

В момента проектът е на етап събиране на средства и ако всичко върви гладко, Proteus ще се окаже на 20 метра под повърхността на водата край бреговете на холандския карибски остров Кюрасао. Дайвърите и изследователите ще могат да остават там със седмици и да работят непрекъснато, ден след ден, без да се подлагат на дългия процес на декомпресия след всяко поредно гмуркане.

 

Подобно на Международната космическа станция, Кусто се надява да излъчва редовни преки транслации на живо, както и да публикува видеоконтент с информация за изследванията. Той смята, че изследванията на океанското дъно са по-важни за бъдещето на нашия вид, отколкото изследванията на далечния космос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: