Великобритания се завръща в ключови научни програми на Европейския съюз

Великобритания се завръща в ключови научни програми на Европейския съюз Снимка: gulftoday.ae

От 1 януари 2024 г. Обединеното кралство отново ще участва в изследователски проекти на „Хоризонт Европа” и „Коперник”

Решението е резултат от политическо споразумение между двете страни. За да стане асоцииран участник, до 2027 г. Лондон ежегодно ще внася в бюджета на „Хоризонт Европа” средно € 2,43 милиарда и € 154 милиона за „Коперник”. След този срок вноските ще бъдат предоговорени.

В изявление по повода, европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Лиана Иванова оцени завръщането на Обединеното кралство в „семейството на „Хоризонт Европа” като крайъгълен камък и печеливш ход за двете страни и глобалния научен прогрес. „Асоциирането на държави извън ЕС към Horizon Europe е мой личен приоритет и ние го изпълняваме“, подчерта Иванова.

Мишел Донелан, британският държавен секретар по въпросите на науката, иновациите и технологиите нарече акта „колосална победа за научните, изследователските и бизнес общностите на Обединеното кралство” и част от дългосрочните решения на британското правителство в подкрепа на икономиката и създаването на работни места. 

Преди да излезе от ЕС, Обединеното кралство беше един от основните получатели на безвъзмездни средства по „Хоризонт Европа”, финансирана с € 95,5 милиарда за периода 2021-2027 г. Изключването от програмата предизвика сериозни трусове в британските научни и университетски среди. По възстановяването на британското участие започна да се работи още при Борис Джонсън, който обаче затрудни процеса. Обратът настъпи през февруари тази година, с т.нар. Уиндзорска рамка за разрешаване на трънливия въпрос със Северна Ирландия.

Като асоциирана страна Обединеното кралство няма да има право на глас, но според Донелан „това не означава, че няма да бъдем влиятелен партньор в тази вече глобална програма“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: