Официално предупредиха парижани да не ядат домашни яйца

Официално предупредиха парижани да не ядат домашни яйца Снимка: hobiternak.com

Френските здравни власти установиха, че в района на Ил дьо Франс почвата е замърсена с вечни токсични химикали, които преминават в яйцата на домашно отглежданите кокошки

Засегнатият район обхваща Париж и още 410 общини около френската столица. Публикуваното тази седмица официално изследване потвърди подозренията, зародили се миналата година. Особена концентрация на опасни химикали е установена в зони, в съседство с големи инсинератори за отпадъци, отбелязва Euronews.

"В домашни птицеферми в Париж и вътрешните предградия е налице широко разпространено замърсяване на почвата и яйцата с устойчиви органични замърсители",  се казва в прессъобщение на санитарните власти. Сред изброените вредни вещества се посочват диоксини, фурани, полихлорирани бифенили и така известните PFAS или „вечни химикали“ – около 1 000 сложни химични съединения, които се използват навсякъде - от тигани с незалепващо покритие до тоалетни принадлежности, опаковки за храни и противопожарна пяна.

Създадените в лаборатории PFAS са с невероятно устойчива молекула, в която са свързани въглеродни и флуорни атоми. Смята се, че разпадът на веществата в околната среда може да продължи повече от 1 000 години

Според френския здравен орган, консумация на храна, съдържаща PFAS "няколко пъти седмично в продължение на няколко години" води до "потенциален ендокринно разрушаващ ефект, който може да инициира хронични заболявания и да повлияе на развитието на репродуктивните и имунните функции". Предишни изследвания свързват PFAS с по-слабото действие на ваксини и повишен риск от някои вида рак, в т.ч. рак на бъбреците и тестисите.

За момента предупреждението се отнася само за домашните непрофесионални кокошарници, където кокошките обикновено се задържат няколко години, докато в професионалните птицеферми остават едва няколко месеца и при търсене на храна на открито се излагат значително по-кратко на вредните химикали. 

Съветът на властите е да се купуват яйца само от търговската мрежа, тъй като там ежедневно употребявания хранителен продукт се предлага след санитарен контрол и с проверено качество според европейските стандарти. Засега няма предупреждения за консумацията на месо от домашни птици в района.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: