Русия обяви за издирване победителката на Евровизия 2016

Русия обяви за издирване победителката на Евровизия 2016 Снимка: moscowtimes.ru

През 2016 г. Джамала представи Украйна на международния музикален конкурс и спечели с песен, посветена на депортирането на кримските татари по времето на Сталин

"Медиазона" откри информацията за издирването на украинската певица с кримско-татарски произход в съобщения на Министерството на вътрешните работи на Русия. Според данните, Джамала (Сусана Джамаладинова) е обявена за издирване в средата на октомври 2023 г., по обвинение за разпространение на „фалшификати“ за руската армия. През ноември руски съд е постановил задочно ареста ѝ.

Джамала многократно е осъждала руската анексия на Крим. През април 2022 г. вестник "Известия" съобщи, че на певицата се забранява да влиза в Русия за 50 години.

Последната присъда, постановена на Джамала, е по част 1 на член 207.3 от руския наказателен кодекс - "Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация". Наказателната клауза действа от март 2022 г. и предвижда максимално наказание от 15 години затвор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: