Различни версии за взрива на Кримския мост

Различни версии за взрива на Кримския мост Снимка: trtworld.com

Русия първо заложи на "украинските вандали".

Разследващите обаче установиха, че собственик на камиона-бомба е жителят на Краснодарския край Самир Юсубов, който е в чужбина, както сам казва в интервю за Телеграм-канала Baza. Според Телеграм-канала Mash, шофьор на взривилата се машина може да е чичото на Самир, 52-годишният Махир Юсубов. По местоживеенето му са започнали следствени действия, претърсват се жилищата на близките му, които нямат връзка с него от два дни

Според Mash, през септември камионът е бил на територията на Краснодарския край, след това е пътувал от Ростов на Дон за Краснодар и преминавайки през няколко района, на 8 октомври в 5:52 ч. е засечен на Кримския мост, преди да експлоадира малко по-късно. По предварителни данни са загинали трима души в лек автомобил, пътувал вблизост до камиона.

РБК съобщи, че шофьорът е бил нает по интернет за превоз на торове. Изборът е бил на случаен принцип, така че водачът може да не е знаел за взрива. Тази версия сочи към Русия и мнозина я обясняват с междуособиците в руските силови структури.

Позовавайки се на източник в украинското правителство, Washington Post твърди, че мостът е бил взривен от украинските специалани служби. „Украинска правда” първа писа, че „Подкопаването на Кримския мост е операция на Службата за сигурност на Украйна“. УНИАН също предостави подобна информация, цитирайки собствен източник в украинските правоприлагащи органи.

Представители на украинските власти не са заявили директна намеса в експлозията. Съветникът в президентската канцелария Михайло Подоляк отбеляза, че това е само „началото“, но отдаде експлозията на борбата между службите за сигурност на Русия: "чекистите" (ФСБ) и „военните” (Министерството на отбраната и Генералния щаб). 

Министерството на отбраната на Украйна сравни взрива на Кримския мост с потопяването на руския флагман „Москва”.  Високопоставени украински служители и военни многократно са заявявали, че смятат Кримския мост за легитимна цел, тъй като според тях полуостровът е част от Украйна, а мостът всъщност снабдява руската армия. От Кремъл винаги са отговаряли на подобни изявления с готовност за ответен удар. 

Руската Държавна дума вече предупреди за "неизбежни последствия" в случай, че „украинската следа” се потвърди. Според председателя на комисията по международни въпроси и лидер на Либерално-демократическата партия Леонид Слуцки, отговорът на Русия „трябва бъди твърд, но не непременно в челото".

Кримският мост минава през Керченския проток, свързвайки Таманския полуостров (Краснодарски край) и Крим. Дължината му е 19 км, което го прави най-дългия в Европа. През 2018 г. Путин лично откри моста, чието строителство струваше почти $ 4 млрд. Пускането му в експлоатация трябваше да символизира руската принадлежност на Крим. 

Според съобщения в руските медии, движението по незасегнатите автоплатна на моста е възстановено в късния следобед на 8 октомври, а по-късно е възобновен и влаковият транспорт. Руският президент Владимир Путин разпореди повишени мерки за сигурност в района на моста.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: