Какво забелязва барманът – 3

Какво забелязва барманът – 3

Най-малките неща разкриват много за вас

Подобно на това, което сервитьорът забелязва за вас и това, което стюардесата забелязва за вас, нещата, които барманът забелязва първоначално, включват вашето отношение, външен вид, начин на говорене, познаване на правилата на етикета и други малки подробности. Това включва всички груби навици, които проявявате, и дори тези привидно учтиви навици, които барманите всъщност не харесват.

Колко салфетки използвате 

„Не знам защо, но наистина изглежда, че колко салфетки за коктейли грабва някой е истински тест за неговата личност, почти като тест на Buzzfeed“, шегува се Ернандес. Той обяснява: 

  • Хората, които просто приемат салфетката, която им е дадена с коктейла, са от тези, които се съгласяват, не правят вълнение и като цяло са приятни и не са пияни.
  • Хората, които искат допълнителна салфетка или две, са малко по-внимателни както по отношение на напитките, така и по отношение на хигиената. Те често избърсват мястото си на бара или масата и използват дискретно нанасяне на дезинфектант за ръце. „Те попиват устата си между глътките.“
  • Хората, които грабват цялата купчина салфетки от бара, са шумни, забавни, вероятно малко пияни и „знаят, че вероятно ще направят бъркотия, но поне планират да я почистят“.

Дали държите питието си или го оставяте

Никога не е добра идея да се отдалечите от открита напитка и след това да се върнете, а барманите са обучени да внимават за възможността някой с лоши намерения да подправи безнадзорно питие. „Винаги държа допълнително под око пийналите момичета“, казва Джо. „Казвам им просто да оставят питието си на бара, където мога да го виждам, ако трябва да използват тоалетната или нещо подобно.“

Барманът гледа също как се отнасят другите с вашето питие. „Опитвам се да следя дали някой се държи особено относно нечие чуждо питие“, казва Ернандес.

Как закривате сметката си

Хората, които плащат за цялата си група и след това се грижат за разделянето на сметката помежду си често са щедри, ефективни и внимателни, според Ернандес. „Това прави работата ни много по-лесна“, казва той. По-обичайно е група с множество хора да поиска да раздели сметката поравно между всяка кредитна карта – което показва справедливост и далновидност, казва той. И, разбира се, понякога хората се опитват да разберат точната сума, която всеки дължи, което отнема допълнително време и математически умения. Но, казва Майнър, „стига да не ни молите да изчислим всичко вместо вас в час-пик, е хубаво да сте стриктни при разделянето на сметката.“

Колко бакшиш давате

Етикетът за даване на бакшиши е объркващ и при най-добрите обстоятелства, но много хора се объркват допълнително дали трябва да дават бакшиш на бармана отделно от сервитьора и колко да дадат. Кратък отговор: Дайте бакшиш на бармана отделно, ако поръчвате напитки от бара или седите на бара. Ако вашият сервитьор включва алкохола в общата ви сметка, добре е да дадете бакшиш само веднъж, тъй като повечето келнери дават процент на бара. Най-общо казано, трябва да дадете бакшиш въз основа на процент от сметката, обикновено 20%.

„Бакшишът, който давате, ни казва колко сте доволни от нашите услуги, но също така ни казва нещо за вас – колко сте щедри или пестеливи“, казва Майнър. Но, добавя тя, барманите обикновено не съдят въз основа на размера на бакшиша, стига да е в нормалния диапазон от 15% до 25%. „Да ни дадете 10% или по-малко бакшиш е почти по-лошо от липсата на бакшиш, защото това е ясен знак, че сте недоволни или ядосани и може да ви се стори лично“, обяснява тя. „Да ни дадете над 25% бакшиш е невероятно усещане и ние винаги сме благодарни на хората, които се грижат за другите, особено за тези от нас, които зависят от бакшишите, за да си изкарват прехраната.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: