Пиер Гасли спечели първа победа в кариерата си във Формула 1

Пиер Гасли спечели първа победа в кариерата си във Формула 1 Снимка: wikimedia.org

Французинът триумфира в Гран при на Италия

Пилотът на Алфа Таури, Пиер Гасли, спечели драматичното Гран при на Италия, 8-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г.

Това е първа победа в кариерата на младия французин. Той стартира от 10-а позиция в началото на състезанието и след няколко драматични обрата по време на надпреварата се оказа водещ колоната.

В началото на състезанието Люис Хамилтън от Мерцедес поведе отлично от първа позиция и не се виждаше какво може да го спре по пътя към поредна победа през този сезон. Но поредица от обстоятелства му попречиха да остане първи и на фанала.

В 19-ата от общо 53 обиколки Кевин Магнусен от отбора на Хаас получи повреда в двигателя и спря болида си близо до входа на боксовете, където са гаражите на отборите. Това предизвика излизане на кола за сигурност, а поради местоположението на колата на Магнусен влизането в бокса бе забранено.

В този момент грешна преценка от страна на Хамилтън и липса на внимание от страна на Мерцедес доведоха до влизането на британеца в бокса. Това доведе до наказание от 10 сек. престой в бокса заради забраната за влизане в питлейна към онзи момент. Това прати Хамилтън последен и до края на надпреварата той успя да достигне 7-о място.

Същото наказание получи и Антонио Джовинаци от Алфа Ромео, защото и той посети бокса, когато това бе невъзможно по правилник.

Втори в Гран при на Италия завърши Карлос Сайнц от Макларън. Испанецът потегли трети и се движеше втори до излизането на колата за сигурност, а в последната част от състезанието преследваше Гасли в опит да спечели първата си победа като състезател от Формула 1.

Трети на подиума се качи Ланс Строл от отбора на Рейсинг Пойнт, като той имаше шанс дори и да спечели, но направи доста лош рестарт на състезанието след тежката катастрофа на Шарл Льокрер от Ферари, която прекъсна надпреварата за 30 минути за поправка на разбита бариера.

4-ти финала достигна Ландо Норис с другата кола на Макларън, а 5-и се нареди Валтери Ботас от Мерцедес. Финландецът тръгна втори на старта, но лошо потегляне го лиши от шанс за победата, а проблеми с двигателя не му позволиха да достигне дори и до подиума.

6-и се класира Даниел Рикиардо с Рено, а 7-и финишира Люис Хамилтън след серия изпреварвания заради наказанието му, пратило го последен.

8-и и 9-и завършиха съответно Естебан Окон от Рено и Данил Квят от Алфа Таури, а последната точка взе за 10-ото си място Серхио Перес от Рейсинг Пойнт.

Извън точките останаха Никълъс Латифи от Уилямс, Ромен Грожан от Хаас, Кими Райконен и Антонио Джовинаци с Алфа Ромео и Джордж Ръсел с другия Уилямс.

Алекс Албон с Ред Бул завърши едва 15-и, след като претърпя два инцидента. Пръвият бе с победителя Пиер Гасли в първите метри след старта, а вторият бе с Грожан, за който Албон получи и наказание от 5 сек., добавени към финалното му време.

Съотборникът на Албон, Макс Верстапен, приключи състезанието си в средата на надпреварата поради проблем с двигателя.

Домашното състезание за Ферари бе истински кошмар. Себастиан Фетел отпадна още в началото на състезанието, след като имаше проблем със спирачките, а Шарл Льоклер катастрофира тежко на последния завой на пистата „Монца".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: