Байдън ще продължи "стената на Тръмп" по мексиканската граница

Байдън ще продължи "стената на Тръмп" по мексиканската граница Снимка: wired.com

Администрацията на Белия дом се опитва да спре растящата имиграция със строителството на нови 32 км от охранителното съоръжение

Изгрждането на стената беше политика на Доналд Тръмп, на която демократите яростно се съпротивляваха, припомня ВВС. През 2020 г. Джо Байдън обеща, че ако бъде избран за президент, няма да построи и метър повече. След като встъпи в длъжност, неговата администрация дори прие документ, в който се казваше, че изграждането на стена по южната граница "не е сериозно политическо решение".

В изявление за Associated News от сряда вечерта, митническата и гранична служба на САЩ защити решението на Байдън, посочвайки, че за строителството ще се използват средства, отпуснати през 2019 г. (по времето на Тръмп), за гранична бариера в долината Рио Гранде, в т. ч. високи стълбове, вградени в бетонна основа, врати, камери и оборудване за видеонаблюдение.

По данни на американското првителство, тази година през мексиканската граница са отбелязани над 245 000 незаконни преминавания. Според президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, през миналата седмици по 10 000 души на ден са атакували границата незаконно, а за септември се очаква нов рекорд. 

Няколко града в САЩ казват, че усещат напрежението от наплива. Отчитайки, че през 2022 г. в Ню Йорк са пристигнали над 100 000 имигранти, кметът на Голямата ябълка Ерик Адамс предвижда нарастване на разходите за жилища през следващите три години с до $ 12 милиарда. Адамс дори пътува в началото на седмицата до Мексико, Колумбия и Еквадор, за да разубеждавава мигрантите да тръгнат на път, посочвайки, че САЩ са „на границата на капацитета си”.

В крайна сметка, секретарят по вътрешна сигурност в Белия дом поиска изграждането на нова част от стената, позовайки се на „остра и незабавна нужда“. Байдън одобри мярката, която отмени десетки федерални закони, включително Законът за чистия въздух и Законът за безопасна питейна вода.

Този ход разгневи еколозите от Центъра за биологично разнообразие, които обвиниха Байдън, че „пада до това ниво” и посочиха, че новият учестък ще пресече местообитанията на застрашени растителни и животински видове. 

Доналд Тръмп, през чийто президентски мандат бяха построени над 720 км от стената, на свой ред обвини Байдън, че отменяйки строгите гранични мерки, е причинил кризата и сега просто е принуден да ги въведе отново. „Той трябва да направи всички неща, които ние правехме“, заяви бившият американски президент и кандидат за Белия дом през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: