Изкуствен интелект може да пресъздаде триизмерна сцена само по снимка

Изкуствен интелект може да пресъздаде триизмерна сцена само по снимка Снимка: https://pixabay.com/bg

Появи се нов алгоритъм за машинно обучение (англ. machine learning - клас от методите на изкуствения интелект), който може да превърне снимка на дадена забележителност в 3D-анимация. Преди всичко на изкуствения интелект са му нужни само висококачествени снимки, в противен случай може да възникне грешка при обработка на изображенията.

 

Изследователи от Google демонстрираха детайлни 3D-сцени на известни забележителности от цял свят. Те са използвали снимки, изтеглени от интернет, които са обработили с помощта на машинното обучение.

 

На страницата на проекта в GitHub изследователите споделиха 3D-сцени от Бранденбургската врата в Берлин, храма на базиликата „Сакре Кьор" в Париж и Фонтана ди Треви в Рим. Машинното обучение  е създало от снимковия материал детайлен 3D –рендеринг, в който гледката може да се премества, а сцената да се променя под действието на светлинни ефекти.

 

Изследователите обясняват, че алгоритъмът им може да срещне известни трудности при използването на изображения с „лоши“ параметри. Така например има вероятност снимките да бъдат обработени некоректно при лоша осветеност, неправилна експозиция или ако предварително са били обработвани много пъти. Освен това снимките от интернет често съдържат движещи се обекти - хора или автомобили. Това също би могло да попречи на алгоритъма.

 

„Двама фотографи могат да стоят на едно и също място и да направят снимка на една и съща забележителност, но единия кадър алгоритъмът да обработи правилно, а втория да го развали. Трябва да усъвършенстваме изкуствения интелект, за да работи той коректно", отбелязват изследователите.

 

Полученият модел може да съдържа бъгове или други грешки. Изследователите разработват специални разширения, които да улеснят обработката с изкуствения интелект, което ще доведе до по-качествени резултати.

 

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: