Учени изведоха формулата на успеха за науката и изкуството

Учени изведоха формулата на успеха за науката и изкуството Снимка: livejournal.com

Те анализират как се променя успехът на произведенията на художници, режисьори и учени и от какво зависи той.

Изследователи, ръководени от Дашун Ван от Северозападния университет в САЩ, обясниха кое творчество е по-вероятно да получи признание.

Авторите на новото изследване създават изчислителни методи, използващи алгоритми за дълбоко обучение и мрежова наука, за да анализират как се променя успехът на произведенията на художници, режисьори и учени и от какво зависи той.

Те изучават общо над 800 хиляди произведения на изобразителното изкуство, събрани от музеи и галерии, които обхващат историята на кариерата на 2128 художници, 79 хиляди филми на 4337 режисьори от базата данни на Internet Movie Database (IMDb), както и публикациите на 20 хиляди учени и индексите на цитиранията им от Web of Science и Google Scholar.

В резултат авторите изясняват, че най-популярните произведения, или, както го наричат авторите, горещата ивица, е резултат на много години научни изследвания, изучаване на различни стилове или на това, след което следва период на експлоатацията на наученото, когато един художник или учен се концентрира в една тясна област и произвежда определен резултат.

"Нито изучаването, нито експлоатацията на изученото поотделно не се проявява под формата на гореща ивица. Нужна е тяхната последователност. Въпреки че изучаването е свързано с риск, защото то  може да не доведе до нищо, именно през този период има голяма вероятност да се натъкнете на чудесна идея", пишат авторите на изследването.

Авторите също така отбелязват, че ако изучаавнето не е последвано от експлоатация като затвърждаване на откритата идея, то вероятността от възникване на гореща ивица значително намалява.

Учените установяват, че този период на производство на успешни произведения трае около пет години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: