Кисинджър: Конфронтацията между Китай и САЩ е неизбежна

Кисинджър: Конфронтацията между Китай и САЩ е неизбежна

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър счита, че най-големите заплахи за мира са Америка и Китай, тъй като те имат капацитета да унищожат човечеството

Китай и Америка са две сили, чиято военна конфронтация, исторически погледнато, е неизбежна и подобни обстоятелства изискват отговорни лидери, за да се избегнат фатални последици за човечеството, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, предава Танюг.

В интервю за Economist той оцени, че това не са нормални обстоятелства, поради взаимно гарантираното унищожение и развитието на изкуствения интелект.

„Ние сме в началото на обстоятелства, при които машините могат да причинят смъртоносни инфекциозни заболявания или други пандемии, не само ядрени, но и човешко унищожение във всяка област. Тези обстоятелства изискват отговорни лидери, които поне се опитват да избегнат конфликта“, подчерта Кисинджър.

Американският дипломат каза, че светът е в ситуация като преди Първата световна война и в която всеки дисбаланс може да доведе до катастрофални последици.

„И двете страни са убедени, че другата представлява стратегическа опасност. Ние сме на път към конфронтация между великите сили“, смята Кисинджър.

Америка и Китай са най-големите заплахи за мира

Той оцени, че най-големите заплахи за мира са Америка и Китай, тъй като имат капацитета да унищожат човечеството.

Кисинджър каза още, че Япония е на път да се превърне в ядрена сила след пет години и похвали външната политика на Индия, защото "показва баланс".

Кисинджър похвали украинския президент Володимир Зеленски като "изключителен лидер", който е мъдър да приветства дипломатическите усилия на Китай в Украйна.

Той обяви, че подкрепя членството на Украйна в НАТО и каза, че това е в интерес на Русия и обясни, че европейските лидери грешат, когато се колебаят за присъединяването й към алианса.

Видният американски дипломат смята, че в края на конфликта Украйна може да си върне всички територии, които е загубила след 24 февруари 2022 г., с изключение на Крим, който, както казва Кисинджър, ще бъде запазен от Русия.

Той също така постави под въпрос бъдещето на отношенията между Китай и Русия и не се изказа високо за качеството на водещите политически актьори в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: