Междинните избори в САЩ не донесоха очакваната мощна приливна вълна на републиканците

Междинните избори в САЩ не донесоха очакваната мощна приливна вълна на републиканците Снимка: npr.org

За момента резултатите не сочат „разгромяваща” победа за Републиканската партия, както се очакваше, но все пак са много близки с тези на управляващата Демократическа партия и вървят към интересен баланс.

Демократите водят в изборите за Американския сенат с много малък марж и спечелени 48 места, срещу 47 за републиканците. Битката за контрол над Сената е на острието на бръснача, като се очаква демократите да спечелят с победа в ключовия щат Пенсилвания. Все още не са ясни резултатите и в Джорджия, Аризона и Невада, където засега демократите водят..

В надпреварата за Камарата на представителите партията на Джо Байдън поне за момента изостава, със 173 места, срещу 199 за републиканците. Първоначално разликата беше по-голяма, но демократите леко наваксаха. По всяка вероятност обаче, републиканците ще поемат контрола над Камарата на представителите, 

В избора на губернатори големи изненади няма, освен победата на демократа-афроамериканец Уес Мур в щата Мериленд – първият чернокож губернатор на традиционно „белия” щат и едва трети в историята на страната. В първите си изявления високопоставени представители и на двете партии казват, че са доволни от изборните резултати. Изборите не минаха и без хакерски атаки, с кратко блокиране на някои щатски сайтове в Мисисипи. 

Първите екзитполове показват, че икономиката е водещото съображение за избирателите, но същевременно за около 30% от гласоподавателите правото на аборт е най-важният проблем, от което следва, че те най-вероятно са подкрепили демократите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: