Хаос в американския Конгрес (обновена)

Хаос в американския Конгрес (обновена) Снимка: dakotanewsnow.com

За първи път от 100 години, Камарата на представителите остана без председател, след четири неуспешни гласувания за републиканския кандидат.

Новият Конгрес трябваше да започне работата си вчера с тур за овации за републиканците, след като макар и на косъм, партията им спечели мнозинството в долната камара, на изборите през ноември. Вместо това, републиканският лидер Кевин Маккарти многократно се провали в кандидатурата си за председател и говорител, сблъсквайки се с бунт в редиците на собствената си партия, така че влезе в историята по всички грешни начини, коментира ВВС.

При три последователни гласувания във вторник, и още едно в сряда, конгресменът от Калифорния не можа да достигне необходимия праг от 218 гласа – при 222 републиканци в Камарата. Така че, вместо тур за овации, републиканците засвириха конфузен „бис”, започвайки дебати за това как ще продължат - но какъвто и да е резултатът, ясно е, че вместо несъстоялата се "мощна червена вълна", предстоят две години битки между умерени и десни републиканци.

Според наблюдатели, разривът сред републиканците тлее отдавна, докато демократите останаха обединени зад новия си лидер Хаким Джефрис от Ню Йорк. 

Противниците на Маккарти са упорити не само по идеологически причини, но и защото виждат възможност да го принудят на отстъпки. Според прогнозите на политически наблюдатели, Маккарти може да спечели, но ще бъде "много, много слаб председател" – или ще се откаже от надпреварата и ще подкрепи втория републикански кандидат Стив Скализ. Има и прогноза, близка до фантастиката - петима републиканци да гласуват за кандидата на демократите Хаким Джефрис и да му поднесат „на тепсия” контрола над Камарата. След дебатите, в които Кевин Маккарти вижда и някои от привържениците му да говорят с републиканците-опозиционери, Камарата на представителите вероятно ще започне уникалната пета процедура за гласуване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: