ЦЕРН подготвя създаването на втори суперколайдер

ЦЕРН подготвя създаването на втори  суперколайдер Снимка: CERN

Най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици се надява да отговори на някои от големите въпроси във Вселената

След десетилетия работа с Големия адронен колайдер (LHC), през 2012 г. учени от Европейската организация за ядрени изследвания, или ЦЕРН, откриха неуловимия бозон на Хигс, елементарна частица, която дава маса на всички останали. Фундаменталното откритие, посрещнато с възторг от научната общност, насърчи научния „апетит” за още много отговори – за тъмната материя и антиматерията, за различните маси на елементарните частици и др.

Амбицирани да потърсят нови отговори, от ЦЕРН казват, че е необходим „скок към по-високи енергии и интензитети“, и по-точно – заместник на Големия адронен колайдер, който беше замислен в началото на 80-те години и ще завърши мисията си през 2040 г., припомня  SWIswissinfo.ch, И следвайки исканията на световната общност на физиците, подготовката за изграждането на така наречения Бъдещ кръгов колайдер (FCC) вече десет години е в ход.

Проектът включва 91 км кръгов тунел  на швейцарска и френска територия, включително под Женевското езеро, 7 научни обекта във Франция и един в Женева. Прогнозните разходи са € 218 милиарда.

В проучвателните дейности за FCC , които стартираха тази пролет, си сътрудничат 150 научни структури, в т.ч. университети, изследователски институти и индустриални партньори. Уточнено е идеалното трасе за FCC и местата за осемте надземни научни точки. Събират се данни за местната геология, флора и фауна, които строителството на мегаколайдера може да засегне. През 2024 г. ще започнат сеизмични проучвания и сондажи, а целият доклад  се очаква през 2025 г.

Оценките се извършват съвместно с местните общности, за да се предотдвратят потенциални конфликти. Кметове и служители в местните администрации често посещават съоръженията на ЦЕРН, за да видят как ще изглеждат новите обекти. „Всички се интересуват какво правим и защо го правим и досега не срещаме противоречия”, казват от проучващия екип. 

X
Мащабите на FCC  са внушителни, карта - acceleratingnews.eu

Но през 2022 г. местната асоциация Noé21 публикува доклад, поставящ под съмнение мащаба на FCC – например, изкопните работи с обем 9 милиона куб. м., или ежегодната консумация на 4 тераватчаса (TWh) енергия, т.е., повече, отколкото изразходва целия обществен транспорт в Швейцария.

Някои среди от научната общност пък смятат, че поглъщайки огромни средства, FCC ще попречи на обществения напредък и предлагат вместо тези абстрактни физични изследвания да се финансират физични проекти с пряка приложимост, например международен център за климатични прогнози или за епидемиологично моделиране.

Строителството на мегаколайдер като FCC в гъсто населения регион около Женевското езеро изправят строителното инженерство пред огромни предизвикателства, започвайки с прокопаването на три пъти по-дългия тунел от този на LHC, включително под Женевското езеро и през твърдите варовикови скали в планините Юра и Савойските Алпи.

След проучвателния период, т.е., около 2028 г., 22-те европейски държави, развиващи ЦЕРН и Израел трябва да вземат окончателното решение за стартирането на проекта. Ако FCC получи зелена светлина, строителството трябва да започне през 2038 г. 

При отрицателна оценка, ЦЕРН имат и план „Б” - компактен линеен колайдер (CLIC) с дължина от 11 до 50 км, но с възможности да провежда физичните експерименти един по един, за разлика от мощния FCC. Междувременно ЦЕРН откри  вчера музей и атракцион за посетители, наречен  Science Gateway, който. ще може да приема до половин милион посетители годишно.

През 2018 г. Китай разкри планове за изграждането на 100-километров електрон-позитронен суперколайдер, с който може да се започнат експерименти още през 2030 г. От ЦЕРН приемат с готовност „здравословната конкуренция”, но същевременно не подценяват техническите възможности и амбицията на Китай да заеме водеща позиция в тази специализирана област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: