Големият адронен колайдер е готов за нови открития

Големият адронен колайдер е готов за нови открития Снимка: newscientist.com

След три години надграждане най-модерният ускорител на частици в света е готов за открития, които биха променили радикално разбиранията ни за Вселената

Големият адронен колайдер (LHC) разбива атомите, за да разкрие процесите в тях. Целта на учените тук е да открият неизвестни субатомни частици, които биха могли да обяснят как работи огромната част от космоса. Резултатите от LHC, преди да бъде спрян за обновяването, както и от няколко други ускорители на частици по света, откриха примамливи намеци за сензационно откритие – петата сила в природата, след гравитацията, електромагнетизма и двете ядрени сили – силната и слабата. 

Сега с допълнителните мощности на LHC, научното ѝ търсене може скоро да приключи, пише ВВС. Новите инструменти са по-чувствителни, с по-висока разделителна способност и подобрен софтуер и освен петата сила и неизвестните частици, ще позволят на учените да продължат да търсят доказателства и за невидимата субстанция, която съставлява по-голямата част от Вселената - така наречената тъмна материя.

LHC е част от Европейската организация за ядрени изследвания, известна като CERN. Съоръжението, изградено на швейцарско-френската граница, край Женева външно не привлича погледа с нищо забележително - блокове от офис сгради и общежития от 50-те години на миналия век, с поддържани тревни площи и криволичещи алеи, кръстени на почитани физици.

Но храмът на науката е на 100 метра под земята. 7000 тона метал, силиций, електроника и окабеляване са асемблирани сложно и прецизно. След тригодишното спиране и актуализиране на LHC учените очакват съоръжението да работи с два до три пъти по-висока способност да открива, събира и анализира данни.

ISOMAT participated in a business mission to CERN - ISOMAT
ЦЕРН, снимка - isomat.eu

 Експериментите в LHC се провеждат в неговите четири големи детектора с различна спецификация. В тях движението на протоните в ядрото на атома се ускорява до скорост, близка до тази на светлината. Сблъсъците им създават още по-малки частици, чиито път и енергия системите на детекторите следят, за да характеризират всяка една частица така, като че ли е оставила пръстовия си отпечатък. 

Повечето от частиците, възникващи при сблъсъците, вече са известни на науката. Това, което търсят физиците в CERN, е доказателство за нови частици и нововъведенията от последните три години създадат  такива условия, позволяващи провеждането на повече сблъсъци на частици за по-кратък период от време. 

Едно от нововъведенията е в зоната за сглобяване на магнити – помещение, подобно на огромен самолетен хангар, в което са разположени 15-метрови цилиндрични магнити. Подобрението им означава, че през следващите три години ще могат да се проведат толкова експерименти, колкото от началото на функционирането на LHC (2008 г.).

Друго голямо подобрение е бързината при улавянето и обработката на данните от сблъсъците на частици. Софтуерът на LHC е надстроен с изкуствен интелект, който работи със скорост, непонятна за човешкия ум и автоматично анализира всички събрани данни, като идентифицира и отделя потенциално интересна за учените информация.

Според физиците в CERN обновеният LHC ще им даде ключа към напълно нов поглед към вселената, който ще доведе до най-голямата промяна в понятията на физиката след теориите на относителността на Алберт Айнщайн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: