Историческа среща между Германия и страните от Централна Азия

Историческа среща между Германия и страните от Централна Азия Снимка: 24.kg

Събитието, завършило днес в Берлин, обяви началото на „стратегическо партньорство“ с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан

Централноазиатските лидери открито заявиха, че след нахлуването на Русия в Украйна техният регион се радва на изключителен интерес. Сред ключовите теми на срещата в Берлин бяха ръстът на търговския оборот и основно доставката на суровини. Интересът на Герчания е към увеличен внос на петрол и екологични енергийни ресурси, като водород „в обозримо бъдеще”, съобщи Euronews.

Разговорите засегнаха и скорошното „ненормално“ нарастване на търговския оборот между петте централноазиатски държави както с Европа, така и с Русия, в което международни експерти видяха заобикаляне на антируските санкции. В същото време, едва преди ден, отново в Берлин, президентът на Казахстан увери, че страната му „определено ще следва режима на санкции“.

Срещата завърши със съвместна декларация, за засилването на регионалното и икономическо сътрудничество и развитието на така наречения маршрут „Среден коридор“, свързващ Централна Азия с Европа. Срещата завърши с обща снимка на лидерите – подходящо решение след неотдавнашния гаф на Белия дом, който отбеляза разговор на Джо Байдън със същите държавни глави със стара снимка, пропускайки, че наскоро президентът на Туркменистан беше сменен от сина му.

Joint Declaration by Heads of State of Central Asia and the Federal  Chancellor of Germany - The Leaders of Germany and the five Central Asian  States agreed to establish a Strategic Regional
Снимка - newscentralasia.net

Разговорът на Байдън с петимата централноазиатски лидери се проведе покрай Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 19 септември и засегна въпроси като териториалната цялост на страните в региона, борбата с тероризма и сътрудничеството в тази сфера, сигурността по границите, правоприлагането, икономическите връзки, търговията и възможностите за американски инвестиции в централноазиатските държави. 

Изненадващо, но обяснимо, Байдън е подхвърлил и темата за т.нар. „критични минерали” като хром, мед и литий, ключови за високите технологии и производството на чиста енергия. Страните от Централна Азия разполагат с такива минерални ресурси, а САЩ искат да намалят зависимостта си от Китай, който за момента доминира пазара на важните елементи. Темите вероятно ще се доразвият на предстоящата през октомври среща „С5+1” между петте централноазиатски страни и САЩ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: