Работата от дома е нашето бъдеще?

Работата от дома е нашето бъдеще? Снимка: pixabay

Работата от вкъщи придобива все по-голяма популярност, а по време на пандемията тя се превърна в необходимост

В момента 18 процента от работниците работят постоянно от вкъщи. Неотдавнашно проучване на университета в Чикаго установи, че този процент може лесно да се удвои с помощта  на технологиите, които вече съществуват. Това означава, че много скоро можем да попаднем в свят, в който повече от милиард човека работят от вкъщи.

Държавата, в която развитието на дистанционната работа е най-бързо, се казва Естония. Често тя се споменава и като най-напредналата държава в цифровите технологии.

Естонският министър на здравеопазването и труда Танел Киик заяви в интервю за Euronews, че „светът на труда не може да остане непроменен и новите форми на организация на труда са нещо добро“, което означава, че „гиг икономиката“* (в която работната сила няма постоянен договор) просто няма да отиде никъде, а ще продължи да расте".

Адам Макхейл, вицепрезидент на интернет инфраструктурната компания Cisco, в интервю за Marketplace of Ideas обърна внимание на факта, че основната тежест за поддържане на дистанционната работа се пада на кабелния интернет, както показват данните, събрани по време на пандемията.

Компании като Amazon и Alibaba коренно са променили начина, по който хората живеят и работят. Но въпреки успеха, измерен в милиарди долари, компаниите, работещи през интернет, все още биват критикувани.

Шехерезада Сафла описва как базираната в Доха услуга за мобилни доставки Snoonu се опитва да защити интересите на хората.

За да пощади куриерите, работодателят отчита метеорологичните условия. По време на летните жеги никой от тях няма да доставя поръчката с колело.

Повече от 250 енергични млади хора от 35 държави преживяват благодарение на дигитализацията на труда. Този креативен стартъп успя да намери своята пазарна ниша.

* Гиг икономиката е глобален и свободен пазар, където компании или физически лица и изпълнители (независими работници) установяват краткосрочни професионални взаимоотношения, които са едновременно гъвкави и базирани на уменията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: