Естония дава визи на „дигиталните номади"

Естония дава визи на „дигиталните номади" Снимка: pixabay

Бившите съветски фабрики, превърнати в модерни пространства за съвместна работа, вече са нещо обичайно в естонската столица Талин и търсенето на такива пространства нараства.

Наскоро правителството на страната одобри издаването на визи на така наречените цифрови номади - чужденци, които работят дистанционно по интернет, и чиято дейност не зависи от тяхното местоположение. Такава виза ще позволи на хората да останат и да работят в Естония  една година, включително 90 дни пътуване в Европа.

При липса на значителни природни ресурси и доходоносни индустрии за Естония, с нейния суров климат, развитието на такъв туризъм за цифрови номади е добър начин за стимулиране на икономиката.

Тъй като сме твърде малки, трябва да привлечем колкото се може повече хора в страната ни, за да гарантираме растеж на нашата икономика, но също така и за да има просто повече хора в Естония“, казва Ото Уотър, мениджър на един от цифровите офиси.

Такива дигитални офиси вече са налични в много страни, но те са предназначени главно за фрийлансъри. А Естония се превърна в един от пионерите в разработването на програми за цифрови номади.

Съгласно действащия закон за чужденците, дигиталният номад е човек, който работи дистанционно“, казва Рут Аннус, ръководител на отдела по миграция в Министерството на вътрешните работи.

Вивиан Дсоуза от Индия е такъв работник. Той е специалист по авиационни компютърни технологии.

„Хора като мен могат да работят от всяка точка на света. Живея в Сингапур и работя като дигитален номад от около година. Бих искал да променя средата, но е ясно, че нямам офис в Европа, така че това е вариант за мен. Много удобно."

По време на пандемията от COVID-19 дистанционната работа се превърна в нова норма и Естония се надява, че броят на цифровите номади в страната ще нарасне.

Внезапно се появяват милиони хора, които знаят, че могат да работят дистанционно. Работодателите им също знаят, че те могат да работят дистанционно. Така че очаквам в близко бъдеще да има истински бум в сектора на цифровите номади", казва Кароли Хиндрикс, изпълнителен директор на JOBBATICAL.

Янис Лайзанс, Euronews:

Колко цифрови номади има в света - сега е невъзможно да се каже със сигурност. Преди пандемията Естония се надяваше да привлича до 2 хиляди души в страната годишно."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: