Винаги сте искали да се преместите в Испания? Може!

Винаги сте искали да се преместите в Испания? Може!

Нова дигитална номадска виза се очаква да стартира от януари

Испания е готова да въведе дигитална виза за номади, която ще даде шанс на граждани на държави извън ЕС да живеят и работят там до пет години.

Схемата, наскоро одобрена от парламента, се очаква да бъде приета през януари 2023 г. Ако продължи по план, страната ще се присъедини към редица други европейски нации, които въведоха някаква форма на цифрова схема за номади през последните няколко години, сред които Италия, Гърция, Хърватия и Португалия.

Когато плановете бяха обявени за първи път през януари 2022 г., страната се надяваше да „привлече и задържи международни и национални таланти, като помогне на работещи отдалечено от дома си и цифрови номади да се установят в Испания“, според министъра на икономиката Надя Калвиньо. Властите изчислиха, че това ще помогне на страната да се възстанови от икономическите въздействия на COVID-19.

Това е част от закон, наскоро приет от испанския парламент, наречен Startup Act, насочен към привличане на предприемачество и укрепване на технологичната сцена в страната.

Защо Испания е популярна сред дигиталните номади?

С  най-добрите скорости на интернет в ЕС, ниска цена на живот и изобилие от топло време, Испания вече е популярна дестинация за дистанционни работници.

Крайбрежният град Валенсия наскоро бе избран за най-добрия град за експати в света, а Мадрид също беше в топ -10. През декември три от селата в страната излязоха начело в годишната класация на UNWTO за най-добрите села за туризъм в целия свят, докато един испански град официално е дом на най-красивата улица в Европа, според ЮНЕСКО.

И така, как новата дигитална номадска виза може да направи живота и работата в страната по-лесни и по-евтини?

Кой ще може да кандидатства за дигиталната виза за номад на Испания?

Въпреки че подробностите все още се уточняват, се смята, че схемата ще бъде отворена за хора, които работят дистанционно за неиспански компании. 

Всеки, който иска да кандидатства за дигитална номадска виза, ще може да получи максимум 20 процента от доходите си от испански фирми.

Кандидатите трябва да са извън Европейското икономическо пространство. Те също така ще трябва да могат да докажат, че са работили дистанционно поне една година и имат трудов договор или, ако са на свободна практика, са били редовно наемани от компания извън Испания.

Всеки, който иска да се възползва от дигиталната схема за номади, ще трябва да докаже, че печели достатъчно пари, за да се самоиздържа – вероятно около 2000 евро на месец.

Кандидатите ще се нуждаят от адрес в страната и ще могат да представят документация като договор за наем, за да докажат това.

Все още няма информация дали кандидатите ще трябва да преминат проверка за съдимост.

Колко дълго ще могат дигиталните номади да останат в Испания?

Официални източници посочиха, че цифровите визи за номади в Испания първоначално ще бъдат валидни 12 месеца.

След това дистанционните работници ще могат да подновяват визата за период до пет години, след което могат да кандидатстват за постоянно пребиваване.

Близки роднини, като деца и съпрузи, също ще могат да се присъединят в страната към притежателя на виза.

Ще получат ли дигиталните номади данъчни облекчения в Испания?

Очаква се Испания да предложи данъчни облекчения за дигиталните номади, работещи и живеещи в страната съгласно визовата схема.

Дистанционните работници могат да плащат само 15% данъци през първите четири години от престоя си вместо обичайната ставка от 24 процента, ако настоящите планове се сбъднат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: