Португалци дадоха на съд 32 държави заради климатичното им бездействие

Португалци дадоха на съд 32 държави заради климатичното им бездействие Снимка: youth4climatejustice.org

Делото е заведено в Европейския съд по правата на човека от шестима португалски деца и младежи на възраст от 11 до 24 години

Както съобщава Euronews, групата обвинява ЕС, Великобритания, Турция, Русия и Норвегия, че като не предприемат решителни мерки срещу климатичните промени, тези държави са нарушили човешките права и са упражнили форма на дискриминация срещу цялото младо поколение, изправено пред опустошителни горещини. Последствията са нарушения на съня, възможностите за спорт и физическото здраве, причиняване на психически стрес и безпокойство за бъдещето. 

Младежите посочват, че това нарушава правото им на живот, намалява възможностите им за лични и семейни връзки и излага на риск предпазването им от мъчения, нечовешко и унизително отношение – специфични права, които за първи път се разглеждат във връзка с изменението на климата.

Обвинителите са убедени, че европейските правителства могат да направят много повече, за да предотвратят климатичните промени, но са избрали да не го правят. Искането на младежите е просто – Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) „да накара тези правителства да направят каквото е необходимо, за да имаме бъдеще, в което да може да се живее.

Six Portuguese youth file 'unprecedented' climate lawsuit against 33  countries
 София, Андре, Мариана, Мартим, Клаудия и Катарина, снимка - climatechangenews.com

Шестимата припомнят рекордните горещини и смъртоносните пожари от последните години в Португалия и поясняват, че съдят толкова много държави, защото изменението на климата не е локален проблем. Член на юридическия им екип заяви, че смъртоносното бездействие на държавите обрича младите хора на „доживотна присъда от екстремни горещини”.

Спорно е дали ЕСПЧ ще приеме, че би могъл да защити жалбоподателите от бездействията на други държави, освен Португалия. От своя страна, защитаващите се правителства твърдят, че няма достатъчно доказателства, включително медицински, за „пряка причинно-следствена връзка“ между климатичните политики на правителствата и щетите, посочени от младежите. 

Делото, което започва днес, ще се гледа от 17 съдии на ЕСПЧ в Страсбург.  Европейската комисия е допусната като трета страна , за да изложи мерките, предприети в ЕС срещу климатичните промени. Но много страни, включително Франция и Германия, наскоро изказаха съмнение, че ще се впишат в заложените срокове за намаляване на вредните емисии, а Обединеното кралство се оттегли от ключовото решение за премахването на дизеловите и бензиновите автомобили до 2035 г. 

Според правозащитници и юристи, специализирани в областта на човешките права, едно положително решение на ЕСПЧ би активирало екологичните политики на правителствата и компаниите в отделните страни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: