Убийството за органи не е само сюжет за трилъри

Убийството за органи не е само сюжет за трилъри Снимка: theepochtimes.com

Действителността, както винаги, е по-шокираща

На 23 август международният адвокат по правата на човека Дейвид Матас говори пред парламента на Латвия, за да продължи битката си, започнала през 2006 г. - да изобличи насилственото отнемане на органи, на което са подложени в Китай практикуващите Фалун Гонг – будитска практика, основаваща се на философия за честност, доброта и търпимост чрез медитация и бавни упражнения с цел самовглъбяване и духовно просветление. 

В началото на нашия век около 100 милиона китайци практикуват Фалун Гонг, но от 1999 г. движението е забранено и преследвано заради внушителната му масовост и независимост, припомня theepochtimes.com. Според свидетелства на избягали от Китай, включително лекари, част от репресиите са убийства с цел кражба на органи. Това кара бившия канадски държавен секретар и защитник на човешките права Дейвид Килгор и адвокат Дейвид Матас да започнат разследване. 

Сред събраните от двамата доказателства са разкази, че  практикуващите Фалун Гонг се подлагат на подробни медицински изследвания в затворите, но не и другите затворници. Но голямото доказателство според двамата разследващи е резкият скок на трансплантациите в Китай през последните две десетилетия. Важна улика е и изненадващо краткото време, през което китайските болници откриват подходящия донор за чакащите трансплантация пациенти.

В разследването на Килгор и Матас помага китайски адвокат, чиято съдба също е доказателство – първо отнемат адвокатския му лиценз, след това многократно го арестуват, докато през 2017 г. той просто изчезва. Разследващите разполагат и с разкази на болнични служители, "рекламиращи" своите клиники като доставчик на „превъзходни органи” от практикуващи Фалун Гонгизвестни със здравословния си живот, без алкохол или наркотици. 

Austria: Vienna Officials Show Support at Falun Gong Rally | Falun Dafa -  Minghui.org
Изложба във Виена в защита на практикуващите Фалун Гонг н Китай, снимка - minghui.org

Първият доклад на Килгор и Матас, публикуван през юли 2006 г., предизвиква световно внимание с констатацията, че липсват данни за донорите на 41 500 трансплантации, извършени в Китай от 2000 до 2005 г. През май 2007 г. докладът е представен и в България лично от Дейвид Килгор, по покана на Българския хелзинкски комитет.

„В началото китайските власти твърдяха, че органите за трансплантации са дарени, но при липсата на данни за донорите, смениха версията и посочиха като източник на органи затворници, осъдени на смърт, които като изкупление, дарявали органите си”, посочва докладът, но коментира, че аргумент не е надежден, тъй като повечето затворници страдат от хепатит и други заболявания, т.е., не са подходящи като донори. 

Под натиска на международната общност, Китай промени законите си за трансплантация и намали смъртните присъди - но трансплантациите необяснимо продължават да се увеличават. Правозащитници подозират, че целевите групи, набелязани за донори, са „разширени” с уйгури, местни християни и тибетци.

Според последните проучвания на адвокат Матас, с част от приходите на многомилиардната индустрия се финансира китайското обществено здравеопазване и приоритетно военните болници. Тези здравни заведения работят като обществени търговски предприятия, ползват се с лесен достъп до системата на затворите и практически са в центъра на бизнеса с трансплантации и процъфтяващия трансплантационен туризъм.

През 2013 и 2022 г. Европейският съюз осъди с резолюции преследването на Фалун Гонг и насилственото отнемане на органи в Китай. Пред латвийския парламент Дейвид Матас приветства документите и призова ЕС да обяви действията на китайските власти за „студен геноцид”, определяйки го като дългосрочна програма за елиминиране на определена група хора

На 27 март 2023 г. Камарата на представителите в Американския конгрес прие с голямо мнозинство законопроект за наказателни мерки срещу китайското ръководство, заради принудителното отнемане на органи от затворници. Този ход е първата несимволична законодателна мярка в САЩ и в света за противодействие на жестоката практика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: