Големият бизнес започва програма за обучение и работа на стотици хиляди бежанци в Европа

Големият бизнес започва програма за обучение и работа на стотици хиляди бежанци в Европа Снимка: qz.com

Амбициозният ангажимент подкрепиха над 40 международни компани, включително Adidas, Accenture, Amazon, Hilton, Indeed, Microsoft, PepsiCo, Starbucks и други

Целта е през следващите три години да се обучат и наемат на работа около 250 000 бежанци. Програмата е „най-значимият набор от бизнес ангажименти, поемани някога, насочена към икономическата интеграция на бежанците“, казват от Tent Partnership for Refugees, организация, ангажирала се с „нов подход в подкрепата за бежанците”. Партньори на Tent вече са над 300 големи бизнес-структури.

„Нашата цел е да им осигурим не само смислена работа, но и работни места, на които да продължат да се развиват. Ние им помагаме с правни такси, консултиране, наставничество, програми за обучение, повишаване на уменията, език, лингвистика, всичко, всичко, което можем“, казва пред Euronews Дж. Офори Агбока, ръководител „Човешки ресурси” в Amazon. 

Компанията на Джеф Безос планира да обучи и наеме най-малко 5 000 бежанци, докато Accenture, Indeed, и Microsoft се ангажират с обучението на около 40 000. В програмата участват и ManpowerGroup и Randstad – едни от най-големите агенции за набиране на персонал в света, които поемат ангажимента да свържат около 152 000 бежанци с потенциални работодатели. 

Всички, ангажирани с инициативата, отчитат, че войната на Русия в Украйна изправи Европа пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война. След началото на агресията Европа предостави „удивителна подкрепа, фокусирана върху незабавна хуманитарна помощ за украинските бежанци под формата на подслон, храна и медицински грижи“, казват от Tent Partnership for Refugees, но отчитат, че вече настъпва втора фаза, когато украинците „ще търсят и често ще се борят да намерят работа“.

Още миналата година Amazon стартира новата си безплатна програма за развитие на работната сила Skills 4U, за да помогне на украинците да продължат трудовата си кариера. Ръководител на програмата е украинска бежанка с добър опит в управлението на програми, владееща няколко езика, включително английски и немски. 

От Tent Partnership for Refugees смятат, че бежанците могат да укрепят работната сила в ЕВропа, да запълнят недостига на работна ръка и да стимулират европейските икономики”, като същевременно ще си осигурят доходи за нормален живот. Организацията вече има положителен опит в САЩ от 2022 г.,  когато бизнесът се ангажира през следващите три години да наеме над 22 000 украински бежанци и да обучи около 13 000. 

В Европа, която пое огромния бежански поток от Украйна, програмата цели да обхване поне десет пъти повече хора. Когато си стъпят на краката, бежанците всъщност ще облекчат тежестта, която сега поемат обществените и държавните ресурси, казват от Tent Partnership for Refugees. И познавайки популистките мантри, обясняват, че не става въпрос за дискриминация в полза на бежанците, а за запълване на недостига на работна ръка с опитни, квалифицирани хора, които заради бежанския си статут, би биха били пренебрегнати при традиционния подход в търсенето на работа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: