Световното първенство по лека атлетика - шанс за Унгария да потърси нови връзки

Световното първенство по лека атлетика - шанс за Унгария да потърси нови връзки Снимка: watchathletics.com

„Когато имате голямо събитие, каните приятели”, казва унгарският премиер, но лидери от ЕС и НАТО не присъстват в списъка с гости, отбелязва Euronews

Виктор Орбан, който се обяви за привърженик на „нелибералната демокрация“ и е известен с чепатото си поведение в ЕС и НАТО, планира множество двустранни срещи през следващите дни с лидерите на Турция, Сърбия, Катар, Азербайджан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан, Босна и бизнесмени от цял свят, включително Китай.

В интервю за държавното радио Орбан описа лидерите на тези страни, като "политически приятели" на Унгария. Подборът им отразява стремежа на Орбан да увеличи дипломатическото и политическото сътрудничество с автокрациите на Балканите и в Азия и да „отвори Унгария на изток”, разчитайки до голяма степен на партньорства и споразумения със страни като Русия и Китай.

Единствена сред своите съседи в Централна и Източна Европа, Унгария поддържа тесни връзки с Москва след нахлуването ѝ в Украйна и увеличи доставките на руски газ и петрол. Тази позиция до голяма степен изолира Унгария от нейните европейски и американски партньори и доведе до санкции от Вашингтон и замразяването на милиарди от фондовете на ЕС. Така че за Орбан посоката е партньорства със страни извън ЕС и НАТО.

Все пак, според унгарското външно министерство Орбан ще се фокусира върху осигуряването на алтернативни доставки на природен газ от Катар, Азербайджан и някои страни в Централна Азия. 

Далеч по-мащабни цели предполага срещата на Орбан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В изявление на унгарския кабинет се съобщава, че тема на разговора им ще бъдат сигурността, отбраната и икономическото сътрудничество. Кабинетът не информира какво ще обсъждат Орбан и Милорад Додик, проруският лидер на Република Сръбска, който настоява сръбската част на Босна и Херцеговина да се отдели и да се присъедини към Сърбия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: