Италианският съд: сексуално посегателство „под 10 секунди”, не е престъпление

Италианският съд: сексуално посегателство „под 10 секунди”, не е престъпление Снимка: capitalfm.co.ke

Абсурдното решение на съдиите в Рим е по повод „шега” на 66-годишен училищен пазач, който смъкнал панталона на ученичка и опипал бельото ѝ

Деянието се е разиграло на училищното стълбище, пред голяма група съученици на нападнатата в гръб тийнейджърка, съобщава ВВС. Обръщайки се към нападателя, тя получила обяснението „Скъпа, беше шега”.

Възмутена, уплашена и наранена, тъй като се е дръпнала рязко от неприятната близост, през април ученичката завела дело срещу училищния служител. Пред съда той признал, че е действал без съгласието ѝ, но отново настоял, че е било просто шега - и италианският съд очевидно му вярва, въпреки първоначалното искане на римската прокуратура за три години и половина затвор.

Съдиите (само мъже), в крайна сметка вчера оправдаха нападателя с аргумента, че случилото се "не представлява престъпление", тъй като е продължило по-малко от 10 секунди, а постъпката дори не е квалифицирана като сексуален тормоз, защото обвиненият „просто” е извършил „комфузна маневра, но без похот”...

Случаят предизвика бурен гняв на Ботуша, След съдебното решение, станало популярно като „palpata breve” (кратко опипване), в Instagram и TikTok, под хаштаг #10secondi, избухна епидемия от клипове – често пъти неудобни за гледане, но с много ясно послание

Кампанията поведе Паоло Камили, една от звездите в нашумелия сериал „Белият лотос”. Актьорът качи видео, в което гледа мълчаливо към камерата, докато опипва тялото си в продължение на 10 секунди – за да покаже колко дълго е всъщност това време. 

Последваха го хиляди хора, включително множество известни личности като Киара Ферани, инфлуенсърка с 29,4 милиона последователи в Instagram. Друг инфлуенсър, Франческо Чиконети, написа в TikTok: „Кой брои секундите, докато го тормозят?“ и директно обвини съдиите, че оправдавайки училищния пазач, показват колко "нормално" нещо е станал сексуалният тормоз в италианското общество.

Друга потребителка в Instagram изразява съмнението си в комепетентността на съдиите, определили „абсурдната присъда” и пита: „Значи ако ви отмъкнат € 1000 за 10 секунди, не е престъпление, но ако е за 1 минута, вече е грабеж?”. Според по-възрастни потребители на социалните мрежи, решението създава опасен прецедент.

"Съдиите решиха, че той се шегува? Е, за мен не беше шега. Един старец не се шегува така с тийнейджър", категорична е жертвата пред Corriere della Sera. Казва, че се чувства предадена и от училището, и от съдебната система. "Сгреших, като се доверих на институциите. Това не е справедливост", формулира горчивия си опит девойката, изразявайки все по-широкото убеждение, че решението на съда ще спре много жени да се оплакват при подобни атаки.

По данни на Европейската агенция за основните права, 70% от италианките, претърпели тормоз между 2016 г. и 2021 г., не са докладвали инцидентите. Запитани за причината, нападнатите казват просто „Не си струва”, макар да знаят, че мълчанието им развързва ръцете на агресивните мъже в страната, където домашното насилие твърде често взема жертви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: