Тръмп води в кандидат-президентската надпревара, въпреки обвиненията

Тръмп води в кандидат-президентската надпревара, въпреки обвиненията Снимка: gwg.ng

Анкета на Wall Street Journal, проведена от 24 август до 30 август сочи 1% предимство на Тръмп пред Джо Байдън

Бившият американски президент е изборът на 40% от анкетираните, срещу 39% за Байдън и 8%, които все още не са взели решение. Много по-силна е позицията на Тръмп сред избирателите-републиканци, като 59% от анкетираните са го посочили за „най-добрия избор”, срещу едва 13% за конкурента му в Републиканската партия Рон Де Сантис.

Анкетата на Wall Street Journal поставя на гласоподавателите от Републиканската партия и въпроса какво мислят за обвиненията срещу Тръмп и отговорите отново са в негова полза: 78% казват, че действията на президента след 2020 г. са „легитимни усилия да осигури точен вот“, докато 16% смятат за незаконен опитът на Тръмп да блокира Конгреса. Нещо повече, за 48% от републиканска Америка, именно обвиненията са причина да подкрепят Тръмп. Тези, които ги оценват като пречка да гласуват за него, са три пъти по-малко, т.е., 16% 

Политически анализатор наскоро обясни пред Fox News, че Тръмп е не просто кандидат, а „лидер на движение“ и символ на позиция срещу „напълно корумпирана система“, който вместо спокойно да се пенсионира и да избегне всякакво преследване, е избрал „да мине през това”, заради страната си. 

CNN също коментира, че демократите са се вкарали в „Параграф 22”, тъй като усилията им да потърсят отговорност от Тръмп за опита му да повлияе на изборния резултат през 2020 г., всъщност са го направили по-силен политически като кандидат на Републиканската партия за президентския стол през 2024 г.

Самият Тръмп също оцени преследването срещу него от положителната му страна, като написа в социалните медии, че „с гордост ще бъде арестуван“, заради това, че се бори за почтеност на изборите. Снимката от арестантското му досие, заедно с призива на Тръмп „Никога не се предавай”, стана лозунг на републиканците, а очевидно влияе и на всички американски избиратели. 

Общественото мнение в САЩ бавно се насочва към идеята, че преследването на Тръмп в голяма степен е политически мотивирано. Избледнява и впечатлението за ролята на предишния американски президент в недопустимия щурм срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Мнозина смятат, че администрацията на Джо Байдън „пресоли манджата” с разследването си и може би са прави, предвид разклатените позиции на Демократическата партия, която не предвиди, че може „да изпише вежди, вместо да извади очи”, както казваме у нас. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: