Китай иска да забрани облекло и слово, които „нараняват чувствата на нацията”

Китай иска да забрани облекло и слово, които „нараняват чувствата на нацията” Снимка: medium.com

Правни експерти предполагат, че неясното обвинение ще доведе до проблеми при изпълнението на предложения проектозакон

Мерките предвиждат задържане до 15 дни и глоба до 5 000 юана ($ 680) за носене на дрехи и символи, които „подкопават духа или нараняват чувствата на китайската нация“, Според изнесеното в китайските и международни медии, на санкции ще подлежат и хора, които „принуждават други” да се показват в подобно облекло. 

Същите наказания ще се прилагат и за публикации или словесни изявления, които са „вредни за духа на китайския народ”. Предложените законови промени забраняват и "обида, клевета или друг начин на накърняване на имената на местни герои и мъченици", включително вандализъм на техни паметници. 

Законопроектът обаче не конкретизира евентуалните нарушения и потребители на социалната платформа Weibo питат какво всъщност би било нарушение - например дрехи като „костюм и вратовръзка” или популярната сред китайските младежи западна стрийт-мода. Има и по-общи въпроси, например „дали разпространението на марксизма, който произхожда от запада, не накърнява китайския национален дух“.  Основното опасение обаче е как правоприлагащият орган - обикновено полицай, ще определя кога са наранени чувствата на нацията. 

Китайски правни експерти припомняат редица случаи на нарушаване на личните права в подобни ситуации. Миналата година жена беше задържана и обвинена, че носейки японско кимоно, „подклажда кавги и провокира неприятности“. През март тази година полицията задържа на нощен пазар жена, в костюм, напомнящ японска военна униформа, а през август зрители не бяха допуснати на концерт в Пекин, заради облекло в цветовете на дъгата

По този повод в китайските социални медии се дискутира и по-дълбок въпрос - „кога и как чувствата и духът на изпитаната във времето китайска нация” са станали толкова крехки, че се нараняват от носенето на японски дрехи или яденето на японска храна.

Проектозаконът за облеклото и речта са пореден пример за стремежа на китайския президент Си Дзинпин да дефинира представата за „образцовия китайски гражданин”. През 2019 г. Китайската комунистическа партия издаде и „насоки за морал“, препоръчващи учтивост, екологично поведение и доверие в Си Дзинпин, който наскоро отново атакува различните вероизповедания. 

Идеята за контрол върху облеклото и речта карат мнозина китайци да се питат дали „Културната революция”, когато китайците ходеха в сини униформи и скандираха тесктове на Мао Дзедун, наистина е минало.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: