Изкуственият интелект помогна да бъде дописана последната песен на "Бийтълс"

Изкуственият интелект помогна да бъде дописана последната песен на "Бийтълс" Снимка: https://pixabay.com/

Сър Пол Маккартни разказа пред Би Би Си, че изкуственият интелект му е помогнал да завърши това, което музикантът нарече последната песен на "Бийтълс"

Не бива да мислите, че съвременните технологии са създали музика и думи за Джон Ленън, който беше убит преди много години в Ню Йорк, или са пресъздали брилянтната китара на Джордж Харисън, починал през 2001 г.


Всъщност всичко е много по-просто: ИИ успя да "почисти" и подобри демото на Джон Ленън - вероятно говорим за песента му, наречена Now And Then. Трима от оцелелите членове на "Бийтълс" се опитаха да работят върху него още в средата на 90-те години, когато подготвяха своята антология, но не завършиха работата - отчасти поради не много доброто качество на оригиналната лента, записана от Ленън в дома му.


Поредицата Get Back на Питър Джаксън от 2021 г. за записите на албума Let It Be на Бийтълс промени всичко. Докато работи върху филма, режисьорът създава технология, базирана на изкуствен интелект, за да изолира различни звуци в архивни записи. Първоначално това беше необходимо, за да може публиката да различи многобройните диалози на "Бийтълс", но скоро стана ясно, че инструментът има много по-мощен потенциал.


Същият принцип беше използван за създаване на нова версия на класическия албум на "Бийтълс" Revolver (когато за първи път успя да отдели и подобри оригиналния запис на различните инструменти), а сега помогна за създаването на нова песен на Ливърпулската четворка - ще излезе тази година.


Пол Маккартни описва технологията по следния начин: „Имахме гласа на Джон и неговото пиано и [Питър Джаксън] успя да ги раздели с помощта на ИИ. На компютъра се казва: „Това е глас. Това е китара. И сега имам нужда от глас без китара.”


Маккартни добави, че изкуственият интелект е нещо "страшно, но вълнуващо, защото това е нашето бъдеще".


Не само сър Пол е уплашен от базираните на ИИ технологии, които все повече влияят на ежедневието ни.


В края на май се появи ужасно предупреждение, издадено от 350 ръководители, изследователи и инженери на ИИ. Тези хора смятат, че развитието на „умните компютри“ може да доведе до изчезването на човечеството и заплахата от тяхна страна трябва да се счита за толкова сериозна, колкото пандемиите и ядрената война.


С други думи, експертите виждат известна истина в предсказанията, съдържащи се в множество научнофантастични романи и игрални филми. Според техните сюжети безмилостните компютри завземат властта на Земята, на която хората само пречат.


Засега, впрочем, сме много далече от света на "Терминатор" и "Матрицата".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: