Нов сериал на Apple TV+ разкрива подробности за убийството на Джон Ленън

Нов сериал на Apple TV+ разкрива подробности за убийството на Джон Ленън Снимка: rockhall.com

Поредицата, озаглавена John Lennon: Murder Without a Trial („Джон Ленън: Убийство без съд”) разказва за покушението от 1980 г., лишило света от една от най-популярните и обичани до днес знакови личности

Джон Ленън е застрелян от Марк Дейвид Чапман на 8 декември 1980 г., докато "бийтълсът" се прибирал в апартамента си в известната сграда на Ню Йорк Dakota Apartments. Като фен на групата, Чапман ги пресреща, за да разкрие на Джон Ленън колко е разгневен от думите му, казани през 1966 г. - че Beatles са станали „по-популярни от Исус“.

Чапман е причакал Джон Ленън и по-рано същия ден, с молба да подпише копието му от албума Double Fantasy. По-късно същата вечер „фенът” пресреща Ленън и Йко Оно и прострелва Джон с пет изстрела, четири от които в гърба. Джон е откаран в тогавашната болница „Рузвелт” (сега Mount Sinai West), където само констатират смъртта на 40-годишния музикант – китарист, вокалист и автор на музиката и текстовете на много от хитовите парчета на Beatles. 

Чапман остава на местопроизшествието, където е арестуван от полицейски служители, които го заварили да чете „Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър.

Разказът в трисерийния документален води Кийфър Съдърланд. Наред с представянето на различни гледни точки за убийството на Ленън и последвалите събития, сериалът представя и документи с различни конспиративни теории, появили се през годините. Сред тях са аудиозапис на раговор между Чапман и адвокатите му, интервюта с други адвокати, детективи, психиатри и приятели на Джон Ленън – материали, почти непоказвани досега пред широка аудитория. 

Сред направените разкрития са и последните думи на Ленън, по които много се спекулираше години след убийството. Споделя ги Джей Хейстингс, който по време на стрелбата е обслужвал рецепцията на Dakota Apartments. В документалния филм, той си спомня:

„Изтича покрай мен. Каза: „Прострелян съм“. От устата му течеше кръв. Просто се строполи на пода. Обърнах го по гръб, свалих очилата му и ги сложих на бюрото. Йоко крещеше: „Извикайте линейка, извикайте линейка, извикайте линейка...“

Марк Дейвид Чапман в момента излежава присъда за убийство втора степен в поправителен дом в Ню Йорк. Многократно му е отказвано условно освобождаване. Следващата му възможност да го поиска е през февруари 2024 г. Мнозина смятат, че няма шансове. Престъплението му шокира музикалния свят и остави феновете на The Beatles да скърбят до днес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: