Електрическите скутери замърсяват природата повече от метрото

Електрическите скутери замърсяват природата повече от метрото Снимка: https://pixabay.com/

Само за няколко години електрическите скутери наводниха Париж, както и други европейски градове

За потребителите това е евтин, бърз и надежден транспорт.

Важно е, че говорим за електротранспорт. Но безопасен ли е за околната среда?

Чист? Или не толкова?


Електрически скутер от второ поколение отделя шест пъти повече въглероден диоксид на километър от метрото, според проучване във френската столица. В същото време замърсява околната среда три пъти по-малко от автомобил.

Проучването отбелязва, че хората, които избират скутер, само частично намаляват броя на пътуванията с кола, такси и автобус. Съавторът на публикацията Ан де Бортоли признава, че има много оплаквания от електрическите скутери, въпреки очевидните им предимства.

Днес повечето от компаниите, които дават под наем тези превозни средства, отчитат постигнати намаления на емисиите.

Оказва се, че по-голямата част от замърсяването идва от производството на скутери. Те са оборудвани с батерия, макар и малка, а това е въглероден отпечатък. Още по-голяма следа оставя алуминиевата рамка на тротинетката!


За да намалят въздействието върху околната среда, производителите гарантират, че батериите са изолирани във водоустойчив корпус. Достатъчна ли е тази мярка?

Физикът Jérôme Gayard не е сигурен.

„Липсват ни познания за това как се държат тези батерии, когато бъдат оставени в околната среда", казва той. „Мисля, че метали като никел, олово и живак са особено опасни за природата, те се намират в малки количества в батериите. Рисковете от нанозамърсяването не трябва да се пренебрегва, ако малки метални частици попаднат в природата, те могат да отровят цялата хранителна верига.

Едно нещо е сигурно: производството и отдаването под наем на електрически скутери е бързо развиващ се бизнес, като се очаква неговата рентабилност да се увеличава годишно в Европа с около 15% до 2026 г."

До каква степен скутерите ще помогнат за намаляване на замърсяването от трафика? Експертите казват, че това ще се дължи на усилията на техните производители и потребители, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: