Руската "Луна-25" се разби на повърхността на естествения спътник на Земята

Руската "Луна-25" се разби на повърхността на естествения спътник на Земята

Междупланетната автоматична станция "Луна-25" престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната, съобщи Роскосмос в неделя

„Според резултатите от предварителния анализ, поради отклонение на действителните параметри на импулса от изчислените, космическият кораб „Луна-25“ премина на извънпроектна орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в доклада.

Както посочват в държавната корпорация, "с въпросите за установяване на причините за загубата на космическия кораб ще се занимава специално сформирана междуведомствена комисия".

Комуникацията със станцията Луна-25 беше прекъсната предишния ден след издаване на импулс за формиране на нова орбита, съобщи Роскосмос.

На 19 август, в съответствие с полетната програма на космическия кораб „Луна-25“, беше планирано подаване на импулс за формиране на неговата предкасадна елиптична орбита“, съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация. Според тях около 14:57 московско стандартно време комуникацията със станцията е прекъсната.

Както беше отбелязано, "мерките, предприети на 19 и 20 август за издирване на устройството и свързване с него, не дадоха резултат".
 

Ден преди това държавната корпорация съобщи, че по време на издаването на импулс за прехвърляне на Луна-25 на орбита преди кацане на борда на станцията е възникнала аварийна ситуация, „която не е позволила маневрата да се извърши със зададените параметри ."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: