Защо европейски страни съкращават пожарникари в разгара на климатичната криза

Защо европейски страни съкращават пожарникари в разгара на климатичната криза Снимка: https://pixabay.com/

Горещите вълни и горските пожари зачестяват в Европа- тогава защо страните от ЕС съкращават пожарникарите?

От Пиренеите до Тенерифе - горски пожари бушуват в Южна Европа. И докато на континента горят гори и земеделски земи, жителите се евакуират масово в някои райони, броят на пожарникарите намалява.

Според Евростат през 2022 г. в ЕС е имало почти 360 000 професионални пожарникари - с 2800 по-малко от година по-рано.

„Намаляването на броя на пожарникарите в разгара на климатичната криза е рецепта за катастрофа“, казва Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC).

Тя се притеснява, че правилата за строги икономии, които ще бъдат въведени в общността през следващата година, могат да влошат ситуацията.

Страните от ЕС с най-голямо намаление

През последните няколко години броят на пожарникарите е намалял значително в 10 държави-членки на ЕС.

Франция ги е намалила с 5446 души между 2021 г. и 2022 г., най-много от всяка страна в ЕС. Следват Румъния с 4250 и Португалия с 2907.

В процентно изражение най-големите съкращения са извършени в Словакия: 30% от щата. Следват България (22%), Португалия (21%) и Белгия (19%).

Същата тенденция се наблюдава и в Латвия, Швеция, Унгария и Германия.

   
Лятото е по-горещо, има повече пожари

Профсъюзите напомниха на правителствата в ЕС, че службите за спешна помощ са в челните редици на борбата с последиците от климатичната криза.

„Увеличеният риск от пожари, причинени от изменението на климата, е ясен за всички това лято", казва Линч. „Трябва да гарантираме, че нашите противопожарни служби разполагат с персонала и ресурсите, от които се нуждаят, за да спасяват животи."

Горните цифри не включват доброволци, които са още по-застрашени поради липса на оборудване и професионални колеги.

Тъй като юли е най-горещият месец досега и горските пожари и наводнения засягат много държави-членки на ЕС, рискът и натискът върху пожарникарите и другите работници при спешни случаи се увеличиха“, казва Ян Вилем Гудриан, генерален секретар на Европейския съюз на синдикатите на държавните служители, представляващи интересите на пожарникарите и другите работници.

Всичко се свежда до пари

Гудриан каза, че планът на ЕС да инвестира в пожарогасително оборудване и машини е "важна и дългоочаквана" стъпка. Но трябва да решим и проблема с недостига на кадри.

„Всички страни трябва да инвестират в своите пожарникари и други обществени служби, за да се справят с нарастващата тежест, която пада върху тях поради изменението на климата“, убеден е той.

Необходимо е също така да се вземат превантивни мерки за намаляване на риска от горски пожари чрез инвестиране в управлението на горите, добавя той.

"Това е най-добрата превенция срещу пожари. Както показват примерите на Гърция и други страни, мерките за икономии, въведени от ЕС, намалиха финансирането и създадоха много по-сериозни проблеми за нашите общности", заключава Гудриан.

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: