Игра с огъня отива на съд

Игра с огъня отива на съд Снимка: thespectrum.com

Домакините на парти ще бъдат изправени пред органите на правосъдието за причиняване на огромния горски пожар в Ел Дорадо, Южна Калифорния

Американска двойка, организирала миналата есен парти за „разкриване на пола” на бъдещото си дете, ще бъде съдена по обвинение, че е предизвикала опустошителен горски пожар и е причинила смърт по непредпазливост и множество материални щети.

Рефуджио Мануел Хименес-младши и Анджела Рене Хименес са обвинени в няколко престъпления, включително непредумишлено убийство. Длъжностни лица казват, че димна бомба, използвана на техния купон миналия септември, е предизвикала огнената стихия, която вилня повече от два месеца. Съпрузите заявиха, че са невинни. 

От Калифорнийския департамент по горите и противопожарната защита, известен като Cal Fire, твърдят, че „пиротехническо устройство, генериращо дим", използвано по време на парти близо до град Юкайпа, е причината за пожара, възникнал на 5 септември миналата година и потушен едва на 16 ноември, съобщава BBC. 

Пожарът в Ел Дорадо обхвана близо 90 кв. км в Южна Калифорния, унищожавайки къщи и други имоти. Пожарникарят Чарлз Мортън е загинал в борба с огъня, а няколко други пожарникари са сериозно ранени.

Във вторник служители на окръг Сан Бернардино заявиха, че двойката, организирала партито, е обвинена в убийство по непредпазливост и причиняване на пожар, довел до наранявания и огромни щети. Ако бъдат признати за виновни, обвинените може да получат до 20 години затвор, каза прокурорът.

Двойката трябва да се яви в съда на 15 септември.

Партитата за разкриваване на пола са популярни празненства, на които родителите гадаят дали очакваното дете ще бъде момиче или момче. „Прогнозите” се правят с фойерверки и цветни димни гранати.

В последно време няколко такива мащабни празненства доста се объркаха. През февруари бъдещият баща Кристофър Пеки, 28-годишен, почина след избухване на устройство, чрез което смяташе да разбере пола на детето си.

В момента САЩ отново се борят с огромен пожар в щата Орегон, който вече изгори площ, по-голяма от Лос Анджелис, и предизвика евакуацията на хиляди хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: