Добри практики: Италия слага таван на цените на вътрешните полети до Сицилия и Сардиния

Добри практики: Италия слага таван на цените на вътрешните полети до Сицилия и Сардиния Снимка: aerotime.aero

Италианското правителство се стреми да ограничи използването на изкуствен интелект (ИИ) в ценообразуването и да защити потребителите от нелоялни бизнес практики

Заради скъпите горива, самолетните билети на Ботуша поскъпнаха драстично през последната година, но италианското правителство подозира и спекулативно ценообразуване. Италианският всекидневник Corriere della Sera сложи безапелационно темата на масата, посочвайки, че полетите от Сардиния и Сицилия до Рим са с цели 830% по-скъпи от средните

В защита на пътниците, италианското правителство одобри закон, който ограничава увеличението на цените максимум до 200% над средните през пикови сезони или при извънредни ситуации в страната. Темата се изостри особено при скорошните пожари в Сицилия и Сардиния, когато цените на полетите от и до островите скочиха драстично, предизвиквайки притеснения и гняв у местните жители. 

Интересна част обаче е, че в посочените ситуации законът забранява т.нар. „динамично ценообразуване“, т.е., прилагането на автоматизирани алгоритми в определянето на цените. Ето какъв е механизмът: отчитайки прогнозните цени на горивото, тарифите на конкурентите, пиковите дати и максималните цени в предходни периоди, така нареченото „динамично ценообразуване“ използва и клиентски данни като продължителност на престоя, активни периоди на пътуване и дори начин на резервация – например, полетът може да ви излезе по-солено, ако го резервирате през скъп iPhone, отколкото ако използвате устройство с Android. 

Събирайки всички тези данни, автоматизираните алгоритми (ИИ) определят цените на самолетните билети с оглед заложената цел - най-добър приход за съответния авиопревозвач.

Авиокомпаниите, включително нискотарифните, призоваха законът да бъде отменен, наричайки го „нелеп, незаконен и в разрез с принципите на ЕС за свободния пазар“. От Националния съюз на потребителите обаче определиха мярката като „прах в очите” и посочиха, че самолетни билети на цени с 200% над средните, всъщност си остават високи, още повече, че според Corriere della Sera, в момента 9 от 10 полета нарушават това правило.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: