Екоселище в Нидерландия: самодостатъчност с подкрепата на ЕС

Екоселище в Нидерландия: самодостатъчност с подкрепата на ЕС

Екологично, устойчиво, самодостатъчно - селището Böckel в Нидерландия функционира на базата на тези принципи

Тук   не хабят и капка вода и строят сгради от дърво и коноп.

От небето къщите на екоселището Böckel изглеждат като цветя. Тази уникална общност живее  напълно самостоятелно, не замърсява атмосферата и е призната за най-устойчивата в Нидерландия. Проектът за екоселището е резултат от съвместни усилия и финансиране от ЕС и местните власти.

Ад Влемс, управител на Böckel, напомня: 

"До 2030 г. половината от човечеството ще бъде засегнато от изменението на климата. Опитваме се да бъдем самодостатъчни с храна, вода и значително количество енергия. Böckel е част от глобален проект за екоселища който се опитва да стане по-устойчив.” 

Селището представлява 36 иновативни къщи, в които живеят общо 48 възрастни, горещи привърженици на кръговата икономика. 

Annmarie живее тук от година и половина.

Домът й е изграден от биоматериали като дърво и коноп.

 „Конопът е прекрасен материал, който идеално изолира къщите и ги прави по-здрави", казва убедено жената. 


„Нашите сгради улавят повече CO2, отколкото отделят във въздуха. Има и красива градина, където се опитваме да отглеждаме храна за всички 50 жители на населеното място.”  

Жителите се грижат за така наречената „горска градина“, където плодовете и зеленчуците са засадени точно сред дърветата и храстите. Това прави градината по-устойчива на проливни дъждове, суша и жега...

Общият бюджет на проекта за екоселище е 10 милиона евро, от които два милиона и половина са осигурени от провинция Северен Брабант, още един милион са отпуснати като част от Европейската кохезионна политика, а други 500 хиляди евро са от Министерството на Енергетиката и климата на Нидерландия.

Böckel се превърна в място за всякакви иновации, като отоплителната система Cesar, която съхранява енергията, произведена от 600 слънчеви панела. Хони ван дер Ворст, който отговаря за връзките с обществеността на екоселището, казва: „Хранилището се загрява до 450 градуса, след което топлината се използва за затопляне на подовете на къщите. Това е кръгов подход, система, която не отделя CO2."

Селището е получило няколко награди за екологичност на своите сгради и практики на управление. Тук се вземат всякакви мерки за по-добра подготовка за утрешния ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: